W kolejnym "Wypiekaniu na śniadanie"postanowiliśmy trochę odbiec od tematu i zamiast chlebków,bułek czy innych wypieków,przygotowaliśmy pyszne śniadanko. Każdy według swojego gustu. To co kto lubi i jak lubi. Wszyscy mają wolne pole do popisu i ciekawa jestem innych propozycji. Napewno będzie ciekawie i pysznie.
Ja, że dostałam niedawno w prezencie dwie takie fajne silikonowe foremki do gotowania jajek. Postanowiłam wpróbować w nich jajka po wiedeńsku. Jak dla mnie super sprawa,naprawdę. Z tego co wiem,takie foremki można kupić w Tchibo.
Ale jajka,które Wam dzisiaj zaproponuję,można zrobic rownież w małych szklanych słoiczkach lub w szklankach. Lub poprostu ugotować na miękko i przełożyć do ogrzanych szklanek.
Jajka po wiedeńsku:
-4 jajka
-masło
-Drobno posiekany szczypiorek
-sól,pieprz,maggi (ewentualnie odrobina musztardy)
Umyte jajka wybijamy delikatnie (po2) do wysmarowanych maselkiem foremek lub do szklanki z grubszym dnem ,doprawiamy do smaku solą,pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Nie mieszając wkładamy foremki delikatnie do garnka z wrzącą wodą. (Jeżeli użyjecie szklanek to wyłożycie je najpierw na dnie ściereczką żeby za bardzo nie skakały,bo mogą popękać i dodajcie do wody łyżeczkę octu. W razie pęknięcia jajka się nie rozleją) Jajka gotujemy do czasu aż białka się zetną. Gdy białko będzie ścięte dokładamy po łyżeczce masła, i doprawiamy odrobiną maggi i musztardy. Wyjmujemy foremki z wody.
Podajemy z świeżym chlebkiem. U mnie z Schiacciatą, którą wypiekaliśmy wspólnie jakiś czas temu.
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Paweł z bloga Marder&Marder Manufacture
Karina z bloga Jak pączek w maśle
Wiosenka z bloga Eksplozja Smaku
Ala z bloga Alka piecze i gotuje
Dobrawa z bloga Bona Apetita!
Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Bernika z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Kasia z bloga Ulubione przepisy
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Paweł z bloga Marder&Marder Manufacture
Karina z bloga Jak pączek w maśle
Wiosenka z bloga Eksplozja Smaku
Ala z bloga Alka piecze i gotuje
Dobrawa z bloga Bona Apetita!
Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Bernika z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Kasia z bloga Ulubione przepisy
Monia ale mi narobiłas ochoty na takie jajo. Dzieki za wspólne sniadanie .
OdpowiedzUsuń...dzieki Dorota :)
UsuńAle super przygotowane jajo :-) dziękuje za wspólne gotowanie na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńja rowniez bardzo dziekuje i pozdrawiam :)
UsuńJakie fajowe kształty wyszły z tych foremek:-) Dzięki za wspólne śniadanie:-)
OdpowiedzUsuń...kwadratowe jajka :) Dzieki Marzenko :)
UsuńTakie śniadanie bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńLubię jajka na różne sposoby. Po wiedeńsku dawna nie jadłam. Narobiłaś mi apetytu :) Pieknie wyglądają te jajeczka i koniecznie szczypiorek :)
OdpowiedzUsuńto masz tak jak ja Krysiu, tez bardzo lubie jajka :)
Usuńżółtko jak dla mnie idealne, dziękuję za wspólne śniadanie i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzieki Alinko i do nastepnego :)
Usuńdziekuje :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie jajo :) do następnego:))
OdpowiedzUsuńDo nastepnego :-)
UsuńCiekawy pomysł na pyszne śniadanko...dzięki ..i do następnego..
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego :)
UsuńCiekawy pomysł z tymi foremkami :) Dzięki za wspólne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŁoj, łoj Minisia ja bym się tym nie posiliła :) wygląda pięknie, ale te moje fanaberie :D
OdpowiedzUsuń