niedziela, 1 czerwca 2014

Jajka po wiedeńsku - Wypiekanie na śniadanie


W kolejnym "Wypiekaniu na śniadanie"postanowiliśmy trochę odbiec od tematu i zamiast chlebków,bułek czy innych wypieków,przygotowaliśmy pyszne śniadanko. Każdy według swojego gustu. To co kto lubi i jak lubi. Wszyscy mają wolne pole do popisu i ciekawa jestem innych propozycji. Napewno będzie ciekawie i pysznie. 
Ja, że dostałam niedawno w prezencie dwie takie fajne silikonowe foremki do gotowania jajek. Postanowiłam wpróbować w nich jajka po wiedeńsku. Jak dla mnie super sprawa,naprawdę. Z tego co wiem,takie foremki można kupić w Tchibo.  
Ale jajka,które Wam dzisiaj zaproponuję,można zrobic rownież w małych szklanych słoiczkach lub w szklankach. Lub poprostu ugotować na miękko i przełożyć do ogrzanych szklanek. 


Jajka po wiedeńsku:
-4 jajka 
-masło
-Drobno posiekany szczypiorek 
-sól,pieprz,maggi (ewentualnie odrobina musztardy)

Umyte jajka wybijamy delikatnie (po2) do wysmarowanych maselkiem foremek lub do szklanki z grubszym dnem ,doprawiamy do smaku solą,pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Nie mieszając wkładamy foremki delikatnie do garnka z wrzącą wodą. (Jeżeli użyjecie szklanek to wyłożycie je najpierw na dnie ściereczką żeby za bardzo nie skakały,bo mogą popękać i dodajcie do wody łyżeczkę octu. W razie pęknięcia jajka się nie rozleją) Jajka gotujemy do czasu aż białka się zetną. Gdy białko będzie ścięte dokładamy po łyżeczce masła, i doprawiamy odrobiną maggi i musztardy. Wyjmujemy foremki z wody. 
Podajemy z świeżym chlebkiem. U mnie z Schiacciatą, którą wypiekaliśmy wspólnie jakiś czas temu. 


Śniadanko robili ze mną: 

Dorota z Moje małe czarowanie
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Paweł z bloga Marder&Marder Manufacture 
Karina z bloga Jak pączek w maśle 
Wiosenka z bloga Eksplozja Smaku 
Ala z bloga Alka piecze i gotuje 
Dobrawa z bloga Bona Apetita! 
Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Bernika z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Kasia z bloga Ulubione przepisy

19 komentarze:

  1. Monia ale mi narobiłas ochoty na takie jajo. Dzieki za wspólne sniadanie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super przygotowane jajo :-) dziękuje za wspólne gotowanie na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fajowe kształty wyszły z tych foremek:-) Dzięki za wspólne śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śniadanie bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię jajka na różne sposoby. Po wiedeńsku dawna nie jadłam. Narobiłaś mi apetytu :) Pieknie wyglądają te jajeczka i koniecznie szczypiorek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to masz tak jak ja Krysiu, tez bardzo lubie jajka :)

      Usuń
  6. żółtko jak dla mnie idealne, dziękuję za wspólne śniadanie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadłabym takie jajo :) do następnego:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł na pyszne śniadanko...dzięki ..i do następnego..

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł z tymi foremkami :) Dzięki za wspólne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łoj, łoj Minisia ja bym się tym nie posiliła :) wygląda pięknie, ale te moje fanaberie :D

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena