Lody tak proste w wykonaniu,że prościej juuż się chyba nie da.
Bez mieszania, bez maszynki, a do tego tak cudownie kremowe.
Jeśli lubicie lody od Haagen datz-a to myślę,że te baaardzooo przypadną Wam do gustu.
Tak więc polecam i zapraszam:
Składniki:
250 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
100 ml słodzonego mleka skondensowanego- można dodać troszkę więcej, myślę jednak,że tyle daje wystarczającą słodycz.
Opakowanie krówek mlecznych
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Na początku musimy przygotować dulche de leche. W małym rondelku na malutkim ogniu rozpuszczamy około 10 sztuk krówek, pokrojonych na mniejsze kawałki z dodatkiem 2 łyżek mleka. Gdy się ładnie roztopią ściągamy masę z palnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy co jakiś czas aby nam zbytnio nie stwardniało.
Resztę krówek kroimy w drobną kosteczkę.
W tym czasie gdy masa stygnie ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo mleko skondensowane nie przerywając ubijania.
Do ubitej masy dodajemy dulche de leche. Stopniowo,łyżka po łyżce cieńkimi strużkami,lejąc z góry. Najlepiej gdy w pojemniku w którym będziemy mrozić, ułożymy warstwę ubitej masy,na to polejemy (jak wyżej) dulche de leche i posypiemy krówkami. Delikatnie przemieszamy łyżką i nakłożymy następną warstwę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników.
Pojemnik z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy przez kilka godzin,najlepiej zostawić na całą noc.
Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby można było łatwiej uformować kulki łyżką do lodów.
Obiecuję Wam niezapomniany smak! :)
Przepis doskonały. Lody jak marzenie. Dzięki Monioczko za ten przepis. Na pewno z niego skorzystam, bo jestem lodowym łasuchem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Będzie mi bardzo miło Krysiu. Buziaczki :*
UsuńMonisia....jak możesz tak mnie prowokować do grzechu? I muszę iść do lodówki choć po małą porcyjkę. Moje ze sklepu na pewno nie są tak smaczne...ale zawsze coś. :))
OdpowiedzUsuńBo ze mnie jest czasami taki dziabełek :-)
Usuńo matko zaraz moją dietę trafi szlak, jakie boskie i apetyczne <3
OdpowiedzUsuńHaha...czasami można sobie pozwolić na takie małe co nie co :-)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia podobnych, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty