środa, 2 lipca 2014

Najlepsze lody dulce de leche prawie jak od Haagen datz :)


Lody tak proste w wykonaniu,że prościej juuż się chyba nie da. 
Bez mieszania, bez maszynki, a do tego tak cudownie kremowe.
Jeśli lubicie lody od Haagen datz-a to myślę,że te baaardzooo przypadną Wam do gustu. 
Tak więc polecam i zapraszam:



Składniki:
250 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
100 ml słodzonego mleka skondensowanego- można dodać troszkę więcej, myślę jednak,że tyle daje wystarczającą słodycz. 
Opakowanie krówek mlecznych
2 łyżki mleka

Wykonanie:
Na początku musimy przygotować dulche de leche. W małym rondelku na malutkim ogniu rozpuszczamy około 10 sztuk krówek, pokrojonych na mniejsze kawałki z dodatkiem 2 łyżek mleka. Gdy się ładnie roztopią ściągamy masę z palnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy co jakiś czas aby nam zbytnio nie stwardniało. 
Resztę krówek kroimy w drobną kosteczkę. 
W tym czasie gdy masa stygnie ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo mleko skondensowane nie przerywając ubijania. 
Do ubitej masy dodajemy dulche de leche. Stopniowo,łyżka po łyżce cieńkimi strużkami,lejąc z góry. Najlepiej gdy w pojemniku w którym będziemy mrozić, ułożymy warstwę ubitej masy,na to polejemy (jak wyżej) dulche de leche i posypiemy krówkami. Delikatnie przemieszamy łyżką i nakłożymy następną warstwę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. 
Pojemnik z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy przez kilka godzin,najlepiej zostawić na całą noc.
Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby można było łatwiej uformować kulki łyżką do lodów.






Obiecuję Wam niezapomniany smak! :) 

7 komentarze:

  1. Przepis doskonały. Lody jak marzenie. Dzięki Monioczko za ten przepis. Na pewno z niego skorzystam, bo jestem lodowym łasuchem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Będzie mi bardzo miło Krysiu. Buziaczki :*

      Usuń
  2. Monisia....jak możesz tak mnie prowokować do grzechu? I muszę iść do lodówki choć po małą porcyjkę. Moje ze sklepu na pewno nie są tak smaczne...ale zawsze coś. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ze mnie jest czasami taki dziabełek :-)

      Usuń
  3. o matko zaraz moją dietę trafi szlak, jakie boskie i apetyczne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha...czasami można sobie pozwolić na takie małe co nie co :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przymierzam się do zrobienia podobnych, muszą być pyszne :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena