niedziela, 15 czerwca 2014

Zielone szparagi z jajkiem po benedyktyńsku


Przepis,który przedstawię w dzisiejszym poście jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych przepisów na szparagi. To propozycja na pyszne śniadanko lub kolację. Można rownież dodać do tego ziemniaki i już mamy gotowy przepyszny obiadek.
Aby szparagi zachowały jak najwięcej smaku, najlepiej gotować je w dużym garnku w małej ilości wody. Ja gotuję szparagi w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli.


SKŁADNIKI:
(porcja na 2 osoby)

8 zielonych szparagów
2 jajka
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu
świeżo mielony pieprz,sól,słodka papryka,estragon, oliwa z oliwek

WYKONANIE:
Szparagi gotujemy w dużym garnku w niewielkiej ilości wody (tylko tyle wody by przykryła szparagi). Do wody na szparagi dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru.
Do średniego garnka wlewamy ok. 20 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1łyżkę octu. Wodę utrzymujemy w takiej temperaturze by nie wrzała, a jedynie delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki. Delikatnie wlewamy je do garnka z wodą z octem. Zanim wlejemy jajko, przy pomocy łyżki, wprowadzamy wodę w ruch wirowy. Czekamy chwilę aż białko wokół żółtka zacznie się ścinać. Delikatnie łyżką nagarniamy białko gdy zaczyna odpływać od żółtka. Jajko gotujemy 3 minuty wówczas żółtko w środku będzie płynne. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne jajko.

Gdy szparagi będą półmiękkie (tak po ok 15-20min) wyjmujemy je na talerz i skrapiamy oliwą z oliwek. Na szparagach układamy jajka w koszulkach. 
Jajka posypujemy przyprawami i skrapiamy odrobiną maggi.
Ja podałam do tego jeszcze małe drobiowe paroweczki na ciepło oraz pomidorki koktajlowe. 




Życzę Wam smacznego :) 

13 komentarze:

  1. Dobrze, że szparagi jeszcze są. Można się nimi jeszcze zachwycić. A z jajkiem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również Krysiu :) pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  2. Uwielbiam szparagi, te wyglądają znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ja rownież bardzo lubię szparagi,szczególnie właśnie te zielone :)

      Usuń
  3. Wspaniale wyglądają! A smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam nadzieję że dietetyczne. od kiedy nie mogę zmieścić sie do swojej garsonki jestem na diecie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie,że zdrowo i dietetyczne. Bardzo polecam. Ps.: ładne garsonki :)

      Usuń
  5. Moniczka Moniczka serwuje takie pyszności i sobie dogadza. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bym takie zjadła ! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mistrzowskie danie i wykonanie!:)

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena