sobota, 29 marca 2014

Roladki schabowe ze szpinakiem,pieczarkami i mozarellą


Przepyszne danie, a do tego bardzo prosty i szybki sposób na  smaczny obiadek. Roladki można nafaszerować czym się chce ale mnie bardzo posmakowała taka kombinacja. Mięsko jest delikatne i soczyste. Szpinak z czosnkiem, pieczarkami i mozarellą ciekawie się komponują,a przygotowanie potrawy na maśle klarowanym nadaje daniu cudownego aromatu i niezapomnianego smaku.  Polecam Wam wypróbować...pychota :) 





PRZEPIS:
Składniki
4 kotlety schabowe
4 plastry mozzarelli
1cebula
1 ząbek czosnku
4- 5 pieczarek
Garść świeżych liści szpinaku
tymianek,papryka słodka,
sól,pieprz,maggi
mąka
Masło klarowane do smażenia 

Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy dość cieńko tłuczkiem, uważając przy tym żeby nie porobić dziur. Następnie opruszamy z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, a gdy się ładnie zrumienią, dorzucamy do nich na 2-3 minuty liście szpinaku oraz drobniutko pokrojony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. 
Na środku każdego kotleta kładziemy po łyżce farszu i po plasterku mozarelli. 
Następnie ładnie zawijamy mięso w roladkę spinając wykałaczką. Obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron. 
Cebulkę kroimy w cieńkie plasterki i podsmażamy na maśle w głębszym rondelku. Dodajemy podsmażone roladki. Smażymy razem przez kilka minut,a następnie zalewamy wodą tak aby zakryło mięsko. Dusimy przez ok.30-40 min na małym ogniu pod przykryciem. Podlewając co jakis czas wodą. Doprawiamy przyprawami do smaku.  
Sos zagęszczamy mąką  rozrobioną z wodą. Ja podałam roladki z ziemniakami puree oraz zapiekanymi buraczkami. 
 
 





         Smacznego :) 

14 komentarze:

  1. Moniczko, ależ pyszności, mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Monisiu, jak ja uwielbiam takie roladki. One zawierają tyle dobrych niespodzianek w sobie. Jem, jem i nie mogę o nich zapomnieć. A Ty zrobiłaś pyszne nadzienie dodając mozzarellę i szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację...takie roladki kryją w sobie wiele niespodzianek. Dziękuję Krysiu :)

      Usuń
  3. Monia, moje smaki!!! Trafiłaś, pyszności:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę :) cudownej niedzieli :*

      Usuń
  4. O Monika jakie pyszności akurat na niedzielny obiad. Szkoda, że sobie wczoraj już przygotowałam mięsko bo bym miała jak znalazł. :) miłego dzionka :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No szkoda :) ale znając Ciebie Elu i tak będzie pysznie <3

      Usuń
  5. Uwielbiam wszystkie roladki:) nie dość, ze szybko się je robi to można nadziewać na milion sposobów:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tym w 100% :) pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  6. wieprza nie jem w ogóle, ale mogłabym takie zrobić z kurczaczkiem :D uwielbiam takie nadziewane mięsko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio??? Ja, za schabowym to bym w ogień poleciała :D
      Myślę, że z piersi kurczaka lub indyka będzie równie pyszne,o ile nie lepsze :)

      Usuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena