niedziela, 30 marca 2014

Pissaladiere lub prościej czyli po naszemu- Cebularz inaczej :)


Po trudnych i niezbyt udanych ale jakże pysznych Croissantach, przyszła tym razem pora na bardzo prosty ale równie pyszny wypiek.  
Nadal kręcimy się wokół Francuskich smaków, a przepis który znalazła dla nas Małgosia - autorka Cyklu "Wypiekanie na śniadanie", pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuige. 
Ja,postanowiłam go odrobinę zmodyfikować. Do cebulki dodałam ząbek czosnku,a ponadto postanowiłam zrobić mojego placka z jajkami. I to jest pycha!!! :) 

Ale zanim przejdę do przepisu najpierw kilka ciekawych informacji: 

Pissaladière  jest to rodzaj placka cebulowego, który jest głównie specjalnością z Nicei. Rozprzestrzenił się głównie w regionach południowej Francji i we Włoszech. Na cieście podobnym do pizzy, układa się Pissalat czyli pokrojoną w plasterki i poduszoną  cebulę ,anchois,a także czarne oliwki. 

Anchois dostępne są w postaci drobnych sardelek marynowanych w oleju. Jest to gotowy już produkt nie wymagający dalszej obróbki. Dodawany jest najczęściej do past kanapkowych,sałatek, zapiekanek,pizzy, chleba i jajek. Świeże anchois mają brązowo-różową barwę. Jeśli są żółte lub ciemnobrązowe wtedy nie nadają się do spożycia.
Filet Anchois powstają z sardeli, które zaraz po wyłowieniu z wody, całe marynowane są w soli. Następnie pozbawia się je głów, oczyszcza i ponownie zasypuje solą. Tak przygotowane dojrzewają przez około trzy miesiące,a następnie poddaje się je filetowaniu,myje i pakuje w słoiczki. 

    


Składniki :
 125 ml wody
22 g świeżych drożdży (lub 1/2suchych)
1 łyżki oliwy
40 ml oliwy (zastąpiłam masłem klarowanym) 
szczypta soli
1/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki
1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 
3 rozbełtane jajka (opcjonalnie)
2 gałązki świeżego tymianku (ja dodałam suszony)
sól do smaku
20 filecików anchois w oleju
12 oliwek czarnych ( u mnie zielonych) 

Przygotowanie:
Wodę wlej do miski, dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.
Wlej 1 łyżkę oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnice , chwilkę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 40 ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka. Na sam koniec dodaj starty lub pokrojony drobniutko ząbek czosnku. 
Piekarnik rozgrzej do 240 C przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40, ciasto przenieś na blachę 25x35 cm, i rozciągnij w prostokąt. Lekko przestygniętą cebule wymieszaj z rozbełtanymi surowymi jajkami. Przypraw solą pieprzem i maggi i rozłóż równomiernie na cieście. Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 15 - 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.






Przepis super!!!! Napewno będę do niego często wracać.
Polecam :) 

Pissaladiere piekli ze mną: 

Magda i Paweł z  Marder & Marder Manufacture
Iwona z Ivka w kuchni
Marzena z Zacisze Kuchenne
Iza ze Smaczna Pyza
Dobrawa z Bona Apetita 
Gosia z  Smaki Alzacji


32 komentarze:

  1. Podoba mi się Twój cebularz:-) Dziękuję za wspólne pieczenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to było smaczne, prawda? :) Dzięki za wspólnie spędzony czas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj prawda!! Przepyszne! Rownież bardzo dziękuję :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oui, Madame...et pourquoi pas? Je vous souhaite bon appétit :D <3

      Usuń
  4. fajnie pododawałaś, ważne że smakowało. Dzięki Monia i do następnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Dorotko :) Bardzo lubię jajecznicę z duszoną cebulką wiec odrazu wiedziałam,że będzie pysznie :)

      Usuń
  5. Monisiu, Croissanty wyszły Ci fantastycznie, więc już o nich tak nie myśl. A dzisiejszy cebularz zrobiłaś po mistrzowsku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu, cebularz naprawdę fantastyczny. Sama byłam zaskoczona,że to takie pyszne :)

      Usuń
  6. Bardzo pyszna tarta czy też cebularz. Na pewno będę do niego wracać :).
    Dzięki za wspólny czas przy piekarniku !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w 100%. Dzięki za wspólny czas :)

      Usuń
  7. pięknie przedstawiłaś cały proces, aż chce się spróbować, tak apetycznie to wygląda :) Mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  8. och kocham cebulę, dodaję ją do wszystkiego, problem tylko później z potliwością ciałą, im więcej cebuli tym gorzej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, ja nie jem na szczęście aż tak dużo,ale już się zastanawiam czy nie powtórzyć placka :)

      Usuń
  9. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem Ci, że wygląda rewelacyjnie! Z chęcią zmierzyłabym się z tym przepisem sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Jest naprawdę bardzo prosty...a jaki pyszny!! Koniecznie wypróbuj :)

      Usuń
  11. Proszę bardzo ile chętnych do spróbowania aż się trudno dopchać - dzięki za przepis - na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj żebyś widział jak szybko zniknął :) Dzięki Mirek

      Usuń
  12. Wygląda niezwykle apetycznie, nawet potrafię sobie wyobrazić zapach. I chyba też dodałabym czosnku, bo dodaję go do wszystkiego, co się da.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach to tak jak ja! Uwielbiam czosnek i nie potrafię sobie wyobrazic kuchni bez niego :) Dzięki za odwiedzinki i pozdrawiam :)

      Usuń
  13. No to wiem co będę jutro piekł ; )

    OdpowiedzUsuń
  14. Cebule uwielbiam pod każdą postacią, tym bardziej poproszę o kawałek twojego cebularza :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wypróbuj koniecznie ten przepis...ja już po raz drugi robiłam i znowu mam ochotę takie to pyszne! :)

      Usuń
  15. MOniczka udanych Świąt, ciesz się, raduj lej wodą wszystkich równo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu,życzę Tobie i Twoim bliskim również wspaniałych świąt :)

      Usuń
  16. Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych nadziei i miłości, oraz wspaniałych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół życzy Małgosia z rodziną : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Małgosiu i rownież życzę wspaniałych i radosnych świąt w gronie najbliższych :)

      Usuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena