Przepyszne danie, a do tego bardzo prosty i szybki sposób na smaczny obiadek. Roladki można nafaszerować czym się chce ale mnie bardzo posmakowała taka kombinacja. Mięsko jest delikatne i soczyste. Szpinak z czosnkiem, pieczarkami i mozarellą ciekawie się komponują,a przygotowanie potrawy na maśle klarowanym nadaje daniu cudownego aromatu i niezapomnianego smaku. Polecam Wam wypróbować...pychota :)
PRZEPIS:
Składniki:
4 kotlety schabowe
4 plastry mozzarelli
1cebula
1 ząbek czosnku
4- 5 pieczarek
Garść świeżych liści szpinaku
tymianek,papryka słodka,
sól,pieprz,maggi
mąka
Masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy dość cieńko tłuczkiem, uważając przy tym żeby nie porobić dziur. Następnie opruszamy z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, a gdy się ładnie zrumienią, dorzucamy do nich na 2-3 minuty liście szpinaku oraz drobniutko pokrojony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.
Na środku każdego kotleta kładziemy po łyżce farszu i po plasterku mozarelli.
Następnie ładnie zawijamy mięso w roladkę spinając wykałaczką. Obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.
Cebulkę kroimy w cieńkie plasterki i podsmażamy na maśle w głębszym rondelku. Dodajemy podsmażone roladki. Smażymy razem przez kilka minut,a następnie zalewamy wodą tak aby zakryło mięsko. Dusimy przez ok.30-40 min na małym ogniu pod przykryciem. Podlewając co jakis czas wodą. Doprawiamy przyprawami do smaku.
Sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą. Ja podałam roladki z ziemniakami puree oraz zapiekanymi buraczkami.
Smacznego :)
Moniczko, ależ pyszności, mniam, mniam
OdpowiedzUsuńDzięki Ewuś :)
UsuńMonisiu, jak ja uwielbiam takie roladki. One zawierają tyle dobrych niespodzianek w sobie. Jem, jem i nie mogę o nich zapomnieć. A Ty zrobiłaś pyszne nadzienie dodając mozzarellę i szpinak :)
OdpowiedzUsuńMasz rację...takie roladki kryją w sobie wiele niespodzianek. Dziękuję Krysiu :)
UsuńMonia, moje smaki!!! Trafiłaś, pyszności:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę :) cudownej niedzieli :*
UsuńO Monika jakie pyszności akurat na niedzielny obiad. Szkoda, że sobie wczoraj już przygotowałam mięsko bo bym miała jak znalazł. :) miłego dzionka :**
OdpowiedzUsuńNo szkoda :) ale znając Ciebie Elu i tak będzie pysznie <3
UsuńUwielbiam wszystkie roladki:) nie dość, ze szybko się je robi to można nadziewać na milion sposobów:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Zgadzam się z tym w 100% :) pozdrawiam serdecznie :*
Usuńlubię takie roladki:)
OdpowiedzUsuńJa również :) pozdrawiam Justynko :*
Usuńwieprza nie jem w ogóle, ale mogłabym takie zrobić z kurczaczkiem :D uwielbiam takie nadziewane mięsko <3
OdpowiedzUsuńSerio??? Ja, za schabowym to bym w ogień poleciała :D
UsuńMyślę, że z piersi kurczaka lub indyka będzie równie pyszne,o ile nie lepsze :)