sobota, 19 kwietnia 2014

Sałatka po żydowsku oraz jajka w sosie tatarskim


Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocy mam dla Was dwie fajne propozycje na świąteczny stół ale i nie tylko. Są szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Pierwsza to jajka w sosie tatarskim. Taka klasyka,która gości od pokoleń w wielu domach. Nie tylko w święta ale rownież jako zakąska na różnego rodzaju przyjęciach, bankietach i imprezkach. Druga propozycja to sałatka po żydowsku. Bardzo prosta w wykonaniu,a jakże pyszna. Moja ulubiona!!! Osobiście wolę ją nawet o wiele bardziej od naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej. 

Polecam Wam bardzo :) 


JAJKA w SOSIE TATARSKIM:

7 ugotowanych na twardo jajek 
2 surowe żółtka, 
1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka chrzanu 
1 łyżka siekanego szczypiorku, 
5 średniej wielkości korniszonów
3 łyżki dobrej musztardy, 
1/2 szklanki śmietany, 
sól,pieprz,cukier,cytryna lub ocet. 

Przygotowanie: 
2 jajka obieramy oddzielając żółtka od białek. Ugotowane żółtka rozcieramy w misce na gęsta,puszystą masę razem z musztardą i surowymi żółtkami. Ciągle mieszając trzepaczką,cieniutkim strumieniem stopniowo dolewamy olej. W ten oto sposób uzyskaliśmy domowej roboty majonez. Do ubijania najlepiej nada się trzepaczka w kształcie rózgi. Do gotowego majonezu dodajemy teraz drobniutko posiekane białka jaj których żółtka wcześniej wykorzystaliśmy oraz korniszony. Dodajemy chrzan, drobno posiekany szczypiorek,a na koniec  śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem cukrem i octem lub sokiem z cytryny. 
Teraz obieramy resztę jajek,przekrajamy na pół i układamy na półmisku. Całość polewamy sosem tatarskim i dekorujemy według uznania. 


SAŁATKA po  ŻYDOWSKU
 
Sałatka po żydowsku z tego co wiem ma kilka różnych wersji. Najpopularniejsza z nich to chyba ta z dodatkiem ogórków kiszonych. Mnie jednak najbardziej smakuje w wersji z natką pietruszki lub szczypiorku. W sezonie lubię dorzucić też rzodkiewkę dla zaostrzenia smaku. 
Sałatka świetnie smakuje sama, z wędliną, ale jest także idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju śledzi!

Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1 cebula
natka pietruszki
1/2 słoiczka majonezu (przepis wyżej)
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy natkę pietruszki. Wszystko razem łączymy i mieszamy z majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie wstawiamy na 30 minut do lodówki. 

- Życzę smacznego -



13 komentarze:

  1. Taka sałatka rzeczywiście często gości na stołach. U mnie też. Klasyka jest najlepsza. U Ciebie Moniczko świątecznie w poście, więc składam Tobie świąteczne życzenia. Radości i spokoju w te Święta. Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu :) Tobie i Twojej rodzinie również życzę zdrowych,radosnych i pełnych miłości świąt! :)

      Usuń
  2. A ja nie znałam tej sałatki - muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smaczne zdjęcia :) nie znałam sałatki po żydowsku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba odchodzi już w zapomnienie bo kiedyś była bardziej popularna..ale polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszna :)

      Usuń
  4. akurat za tym to ja nie przepadam:P jajka wolę na miękko a sałatek takich nie jem nigdy, po prostu nie w moim guście :) chociaż wygląda jak zwykle pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...bo moich sałatek jeszcze nie próbawałaś Bejbe :D A jajka to pod każdą postacią uwielbiam :) <3

      Usuń
    2. noooo, ubóstwiam kogel mogel :D (nie wiem czy tak się to pisze:P)

      Usuń
  5. No to oficjalnie zgłodniałem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to szkoda, że już wszystko zjedli,chętnie bym Cię poczęstowała :)

      Usuń
  6. mniam mniam mniam ♥ wygląda pysznie ♥

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena