sobota, 19 kwietnia 2014

Jajka z galaretki


 Jeszcze jedna doskonała,a do tego banalnie prosta przekąska na Wielkanocny stół. Wyglądają bardzo efektownie i smakuje wybornie. Możecie je zrobic w wersji na słodko z galaretką owocową i ulubionymi owocami lub tak jak ja w wersji wytrawnej.
Polecam :) 

Potrzebujemy:
Jajka surowe
Ulubione warzywa: u mnie groszek marchewka konserwowa, ogórek zielony, natka pietruszki 
Gotowane jajka 
Opakowanie wędzonego łososia
1 szkl ulubionego bulionu
żelatyna
sól
pieprz
Maggi

Przygotowanie:
Na środku szerszego końca jajka robimy otwór na tyle duży, aby zmieściły się przez niego kawałki warzyw. Żółtka i białka odlewamy do miseczki,a skorupki dokładnie wyparzamy i suszymy. Do środka wkładamy pokrojone w małe kawałki warzywa,łososia i jajka. Mogą to być kosteczki, paseczki lub plasterki. W zależności od otworu.
Wszystko zalewamy przestygniętym bulionem z dodatkiem rozpuszczonej w nim żelatyny (stosujecie się do wskazówek na opakowaniu) i przypraw: soli, pieprzu oraz maggi. Tak przygotowane jajka zostawiamy w lodówce do stężenia. Może to potrwać ok 4-5 godzin. 
Warzywa można zalać również galaretką z białego wina jeśli lubicie. Rożnorodność warzyw i dodatków także zależy od Was samych, możliwości jest mnóstwo. Nie podaję również dokładnych ilości, ponieważ sami zdecydujecie ile jajkek weźmiecie i jaką ilością warzyw je wypełnicie. 







        - Smacznego jajka -

4 komentarze:

  1. rewelacyjny pomysł! bardzo mi się spodobał. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się i rownież serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetnie to wygląda:D pomysłowe na maksa, na pewno pyszne i jeszcze świąteczne, super, skąd Ty tyle pomysłów bierzesz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była akurat inspiracja z neta...ale fakt są bardzo pyszne i świetnie się prezentują :) <3

      Usuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena