Serce - sercu serce dało...
Serce - serce pokochało...
Serce - serce bardzo prosi...
...niech je serce w sercu nosi :)
Dziękuję Wam za to że jesteście i życzę aby KAŻDY dzień, a nie tylko dzień 14 lutego był dla Was dniem świętowania miłości! :)
A to taka Walentynka dla Was odemnie!!
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier i ubijamy jak na bezę. W osobnej miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia (zaczną raptownie rosnąć) Mieszając drewnianą łyżką wlewamy je powoli do ubitych białek. Stopniowo dodajemy obie wymieszane i przesiane ze sobą mąki. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy, którą na dnie wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez 30 minut.
Wystudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty i wycinamy foremką małe serduszka.
Krem:
200g serka mascarpone
50 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Starta skórki z 1/2 cytryny
Serek ucieramy mikserem dodając oba cukry i stopniowo dolewając kremówkę. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny.
Ponadto:
1 Galaretka malinowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i wlewamy w płaskie prostokątne naczynie. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gdy stężeje wykrawamy foremką serduszka.
Gotowa masa marcepanowa:
Masę kładziemy między dwie folie spożywcze i rozwalkowujemy na cieńki placek. Wykrawamy foremką serduszka jak wyżej.
Torciki:
Na każde biszkoptowe serduszko nakładamy łyżeczkę kremu, przykrywamy je sercem z galaretki i delikatnie dociskamy serduszkiem z marcepanu. Wstawiamy na około 1/2 godziny do lódowki.
Polewa:
2 tabliczki dobrej białej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka oleju kokosowego
Czerwony barwnik spożywczy
Wiórki kokosowe
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę dodając tłuszcz i mleko. Zabarwiamy wszystko barwnikiem (ja użyłam Willtona)
Dajemy jej leciutko przestygnąć a następnie maczamy w niej nasze torciki i układamy na kratce lub wyłożonym folią aluminiową naczyniu. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie obtaczamy nasze serduszka w wiórkach kokosowych i wstawiamy na 2-3 godziny do lodowki.
PYCHA!! podbieram kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńSerduszko dla Ciebie <3
UsuńOj, Moniko walentynka warta zachodu. Jeśli tylko ma zachwycić ukochaną osobę to warto:) Pięknie wygląda. Mnie urzekła :)
OdpowiedzUsuńZachwyciła :)
UsuńTeż :) Przecież je się najpierw oczami :))
UsuńDzięki Krysiu <3 :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda na pewno smaczne serduszka:)
OdpowiedzUsuńPomysłowe i wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgoś :)
Usuńpomysłowe, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty
Dziękuję...jak dotąd wszyscy chwalą :)
OdpowiedzUsuńale piękne i apetyczne torciki i piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuń