piątek, 14 lutego 2014

Biszkoptowe Torciki "Te Amo"


Serce - sercu serce dało...
Serce - serce pokochało...
Serce - serce bardzo prosi...
...niech je serce w sercu nosi :) 

Dziękuję Wam za to że jesteście i życzę aby KAŻDY dzień, a nie tylko dzień 14 lutego był dla Was dniem świętowania miłości! :) 

A to taka Walentynka dla Was odemnie!!
Troszkę pracochłonna ale myślę że warta zachodu :) 

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej


PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier i ubijamy jak na bezę. W osobnej miseczce mieszamy żółtka  z octem i proszkiem do pieczenia (zaczną raptownie rosnąć) Mieszając drewnianą łyżką wlewamy je powoli do ubitych białek. Stopniowo dodajemy obie wymieszane i przesiane ze sobą mąki. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy, którą na dnie wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez 30 minut. 
Wystudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty i wycinamy foremką małe serduszka.

Krem:
200g serka mascarpone 
50 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego 
3 łyżki cukru 
Starta skórki z 1/2 cytryny 

Serek ucieramy mikserem dodając oba cukry i stopniowo dolewając kremówkę. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny.

Ponadto: 

1 Galaretka malinowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i wlewamy w płaskie prostokątne naczynie. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gdy stężeje wykrawamy foremką serduszka.


Gotowa masa marcepanowa:
Masę kładziemy między dwie folie spożywcze i rozwalkowujemy na cieńki placek. Wykrawamy foremką serduszka jak wyżej.


Torciki:
Na każde biszkoptowe serduszko nakładamy łyżeczkę kremu, przykrywamy je sercem z galaretki i delikatnie dociskamy serduszkiem z marcepanu. Wstawiamy na około 1/2 godziny do lódowki.

Polewa: 
2 tabliczki dobrej białej czekolady
2 łyżki mleka 
1 łyżka oleju kokosowego 
Czerwony barwnik spożywczy


Wiórki kokosowe 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę dodając tłuszcz i mleko. Zabarwiamy wszystko barwnikiem (ja użyłam Willtona) 
Dajemy jej leciutko przestygnąć a następnie maczamy w niej nasze torciki i układamy na kratce lub wyłożonym folią aluminiową naczyniu. Odstawiamy na godzinę. 
Po tym czasie obtaczamy nasze serduszka w wiórkach kokosowych i wstawiamy na 2-3 godziny do lodowki.


13 komentarze:

  1. Oj, Moniko walentynka warta zachodu. Jeśli tylko ma zachwycić ukochaną osobę to warto:) Pięknie wygląda. Mnie urzekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda na pewno smaczne serduszka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe i wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysłowe, muszą być pyszne :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję...jak dotąd wszyscy chwalą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale piękne i apetyczne torciki i piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena