wtorek, 24 grudnia 2013

Piernik staropolski cz.II i wyjątkowy przepis na udane święta :)


Kochani, witam was przy Wigilii. Mam dla Was  jeszcze dwa przepisy. Pierwszy to II część Piernika Staropolskiego - długo dojrzewającego. Powiem Wam tylko - warto było!!! Efekt niesamowity! Smak i zapach są poprostu nie do opisania. Obłęd totalny!!
Drugi, to przepis trochę nietypowy,bez pieczenia, i bez gotowaniana. To jest poprostu bardzo prosty przepis na udane Święta Bożego Narodzenia. Przepis ten pochodzi od mojego młodszego braciszka. Gdy przyjechałam do Polski, był On właśnie w trakcie wkuwania owego "przepisu" na pamięć, miał go bowiem wyrecytować na Wigilijnym przedstawieniu w Szkole dla Dzieci Niepełnosprawnych.
Miałam okazję być na owym przedstawieniu i na Wigilii,którą przygotowały takie właśnie niepełnosprawne dzieci z warsztatów. Były to bardzo wzruszające i piękne chwile. Kochani, życzę Wam i mam nadzieję,że i dla Was będą to Święta równie piękne, magiczne, radosne i spokojne. Życzę Wam tego z całego serducha!

Najpierw się pochwałę moimi prezencikami: 

Koszyczek od Dekor wnętrz i Redhead dotarł na czas. Jest super! Ślicznie dziękuję :) 

Książka od Mirka Mazura z piękną dedykacją, również dotarła punktualnie na gwiazdkę. Bardzo się cieszę dziękuję!!! 

A teraz... 

Piernik staropolski
Wykończenie:

Piernik mój leżakował ok 6 tygodni. 
19.12.2013 wyciągłam go w końcu z ciemnej ponurej piwnicy by ujżał światło dzienne.
Ciasto podzieliłam na trzy równe,części, które dla pewności,że są naprawdę równe - zaważyłam. Jedną część ciasta włożyłam pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkowałam na kształt prostokątnej formy o wymiarach 30x25 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 160 st.C przez ok 15-20 min. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Ostudzone blaty układamy jeden na drugim, zostawiając pomiędzy, papier do pieczenia. Owijamy szczelnie w folię aluminiową i obciążamy deseczką do chleba. Odstawiamy na trzy dni. 
22.12.2013 to dzień przekładania piernika. Ja przełożyłam jak już w pierwszej części pisałam. Masą kajmakową i dżemem pomarańczowy,a do tego dodałam jeszcze nieplanowane powidła śliwkowe mojej mamy. Wyrównujemy ładnie boki ostrym nożem, owijamy znowu folię i odstawiamy piernik na jeszcze jeden dzień,aby przeszedł smakiem i aromatem mas i powideł. Ostatniego dnia robimy polewę z 
1 tabliczki gorzkiej, 1 mlecznej czekolady i 50g masła lub margaryny. Czekokadę roztapiamy na kąpieli wodnej. Ważne aby miseczka nie miała kontaktu z wodą. Polewę ściągamy zaraz po rozropieniu masła i rozprowadzamy po całym pierniku. 
Dekorujemy według uznania. Ja posypałam śniegiem z wiórków kokosowych i suszonymi śliwkami.

I jeszcze obiecany przepis specjalny Dominika :


Witam wszystkich w moim kąciku kulinarnym ;) 

Podaję Wam przepis na udane święta:

1 dorodna zielona choinka
1 narodzone dziecię 
1kg milości
Szczypta uśmiechu
Trochę bliskich do smaku 
To wszystko połączyć  i odstawić aż wyrośnie i smacznego

Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Życzy Monika z rodzinką 


Choinka nasza :)

Szyszki mamusine :)

5 komentarze:

  1. Witaj Moniczka po świętowaniu. Piernik prezentuje się świetnie..:)
    Ja już swoją prawie w połowie przeczytałam i przyznam Ci się...coś w tym jest.
    Najlepsze było jak przeczytałam mężowi charakterystykę jego znaku i wady było...wiecznie niezadowolony. Mówię do niego...a widzisz, tyle razy ci mówię, że powinieneś być starą gderliwą panną. :"D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Eluś. Moja charakterystyka też jest bardzo trafiona. Dalej jeszcze nie doszłam bo czasu na czytanie chwilowo brak. Ale jak wrócę do siebie to napewno przeczytam. Masz rację,coś w tym jest :)

      Usuń
    2. Moniczka wytypowałam Cię do "odstrzału" zapraszam do mnie do zabawy. :)

      Usuń
  2. ależ to apetycznie wygląda:D i ja również witam po świętach, bo nie ukrywam że ostatnie 3 dni wymarłam w sieci. Odradzam się na nowo i podziwiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne dzięki. Po pierniczku już ani nawet ślad nie został. Miłego odradzania :)

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena