Kochani, witam was przy Wigilii. Mam dla Was jeszcze dwa przepisy. Pierwszy to II część Piernika Staropolskiego - długo dojrzewającego. Powiem Wam tylko - warto było!!! Efekt niesamowity! Smak i zapach są poprostu nie do opisania. Obłęd totalny!!
Drugi, to przepis trochę nietypowy,bez pieczenia, i bez gotowaniana. To jest poprostu bardzo prosty przepis na udane Święta Bożego Narodzenia. Przepis ten pochodzi od mojego młodszego braciszka. Gdy przyjechałam do Polski, był On właśnie w trakcie wkuwania owego "przepisu" na pamięć, miał go bowiem wyrecytować na Wigilijnym przedstawieniu w Szkole dla Dzieci Niepełnosprawnych.
Miałam okazję być na owym przedstawieniu i na Wigilii,którą przygotowały takie właśnie niepełnosprawne dzieci z warsztatów. Były to bardzo wzruszające i piękne chwile. Kochani, życzę Wam i mam nadzieję,że i dla Was będą to Święta równie piękne, magiczne, radosne i spokojne. Życzę Wam tego z całego serducha!
Miałam okazję być na owym przedstawieniu i na Wigilii,którą przygotowały takie właśnie niepełnosprawne dzieci z warsztatów. Były to bardzo wzruszające i piękne chwile. Kochani, życzę Wam i mam nadzieję,że i dla Was będą to Święta równie piękne, magiczne, radosne i spokojne. Życzę Wam tego z całego serducha!
Najpierw się pochwałę moimi prezencikami:
Koszyczek od Dekor wnętrz i Redhead dotarł na czas. Jest super! Ślicznie dziękuję :)
Książka od Mirka Mazura z piękną dedykacją, również dotarła punktualnie na gwiazdkę. Bardzo się cieszę dziękuję!!!
A teraz...
Piernik staropolski
Wykończenie:
Piernik mój leżakował ok 6 tygodni.
19.12.2013 wyciągłam go w końcu z ciemnej ponurej piwnicy by ujżał światło dzienne.
Ciasto podzieliłam na trzy równe,części, które dla pewności,że są naprawdę równe - zaważyłam. Jedną część ciasta włożyłam pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkowałam na kształt prostokątnej formy o wymiarach 30x25 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 160 st.C przez ok 15-20 min. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Ostudzone blaty układamy jeden na drugim, zostawiając pomiędzy, papier do pieczenia. Owijamy szczelnie w folię aluminiową i obciążamy deseczką do chleba. Odstawiamy na trzy dni.
22.12.2013 to dzień przekładania piernika. Ja przełożyłam jak już w pierwszej części pisałam. Masą kajmakową i dżemem pomarańczowy,a do tego dodałam jeszcze nieplanowane powidła śliwkowe mojej mamy. Wyrównujemy ładnie boki ostrym nożem, owijamy znowu folię i odstawiamy piernik na jeszcze jeden dzień,aby przeszedł smakiem i aromatem mas i powideł. Ostatniego dnia robimy polewę z
1 tabliczki gorzkiej, 1 mlecznej czekolady i 50g masła lub margaryny. Czekokadę roztapiamy na kąpieli wodnej. Ważne aby miseczka nie miała kontaktu z wodą. Polewę ściągamy zaraz po rozropieniu masła i rozprowadzamy po całym pierniku.
Dekorujemy według uznania. Ja posypałam śniegiem z wiórków kokosowych i suszonymi śliwkami.
I jeszcze obiecany przepis specjalny Dominika :
Witam wszystkich w moim kąciku kulinarnym ;)
Podaję Wam przepis na udane święta:
1 dorodna zielona choinka
1 narodzone dziecię
1kg milości
Szczypta uśmiechu
Trochę bliskich do smaku
To wszystko połączyć i odstawić aż wyrośnie i smacznego
Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Życzy Monika z rodzinką
Witaj Moniczka po świętowaniu. Piernik prezentuje się świetnie..:)
OdpowiedzUsuńJa już swoją prawie w połowie przeczytałam i przyznam Ci się...coś w tym jest.
Najlepsze było jak przeczytałam mężowi charakterystykę jego znaku i wady było...wiecznie niezadowolony. Mówię do niego...a widzisz, tyle razy ci mówię, że powinieneś być starą gderliwą panną. :"D
Dzięki Eluś. Moja charakterystyka też jest bardzo trafiona. Dalej jeszcze nie doszłam bo czasu na czytanie chwilowo brak. Ale jak wrócę do siebie to napewno przeczytam. Masz rację,coś w tym jest :)
UsuńMoniczka wytypowałam Cię do "odstrzału" zapraszam do mnie do zabawy. :)
Usuńależ to apetycznie wygląda:D i ja również witam po świętach, bo nie ukrywam że ostatnie 3 dni wymarłam w sieci. Odradzam się na nowo i podziwiam :D
OdpowiedzUsuńŚliczne dzięki. Po pierniczku już ani nawet ślad nie został. Miłego odradzania :)
OdpowiedzUsuń