piątek, 13 grudnia 2013

Macarons




Ach te Macaroniki...to dopiero było wyzwanie :) Przekonałam się osobiście o tym jak bardzo potrafią być kapryśne. Robiłam kilka podchodów, które za każdym razem kończyły  się klęską 😖😰😁 klapą i rozczarowaniem!
Ale do czasu,bo jestem bardzo uparta...za piątym razem w końcu mi wyszły!!! Piękne są, co nie???  Nooo....ale najlepiej jeśli ocenicie sami.. 😉



A oto przepis na te małe przepyszne cudeńka: 

Składniki na 36 ciasteczek / 16 Macarons: 
70g zmielonych migdałów lub mączki migdałowej
100g cukru pudru
50g białek (z ok 1 1/2 jajek) 
1 szczypta soli 
Barwnik spożywczy w proszku
Cynamon

Przygotowanie ciasteczek
1.Migdały mieszamy z połową cukru pudru i mielimy razem w blenderze lub młynku do kawy. Następnie przesiewamy przez sitko. 
2.Dokładnie odmierzamy białka,dodajemy szczyptę soli i ubijamy na największych obrotach miksera na bardzo sztywną pianę. Pod koniec dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy aż masa nabierze pięknej lśniącej konsystencji.Teraz też możemy dodać barwnik. Polecam użyć tego w proszku, ponieważ płynne lub żelowe, zmieniają konsystencję masy i makaroniki nie wychodzą.Jeżeli ktoś ma na to radę to poproszę? Mam piękne barwniki od Willtona i aż żal mi serducho ściska gdy pomyślę, jak bajecznie kolorowe mogłyby być moje Macarons. Ja miałam jedynie resztkę barwnika w proszku i było go niestety zbyt mało żeby ciasteczka nabrały pożądanego koloru ale naturalne, posypane po wierzchu odrobiną cynamonu też zdały egzamin :)  
3.Do sztywnej piany, powoli i delikatnie dodajemy migdały wymieszane z cukrem pudrem. Najlepiej szpatułką, delikatnie ale energicznie połączyć masę. Powinna mieć ona błyszczącą lepką konsystencję. 
Na blachę kładziemy specjalną silikonową matkę do Macaroników lub jeśli nie macie wykładamy papierem do pieczenia. 
4.Masę przekładamy do woreczka dekoratorskiego i wyciskamy okrągłe pagórki o jednakowej wielkości. Możemy odrysować sobie ołówkiem kółeczka od kieliszka. To nam uprości trochę sprawę :) Ciasteczka mogą być ciut mniejsze od narysowanych krążków, ponieważ masa, leżakując, delikatnie się rozleje. Stukamy blaszką kilka razy o blat,aby pagórki się wygładziły. Posypujemy każdy odrobiną cynamonu i odstawiamy na 20 min do podsuszenia w temperaturze pokojowej. Na wierzchu powinna utworzyć się delikatna skórka,która po dotknięciu palcem nie powinna się kleić. 
5.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 140 st. C z termoobiegiem. Wstawiamy macaroniki i suszymy 15 min. 
Międzyczasie powinna utworzyć się słynna stopka. Gotowe Macarons poznamy po tym,że jak dotkniemy paluszkiem góry to powinna ona sztywno trzymać się na stopce. Nie powinna pływać. Matę z ciasteczkami zsuwamy z gorącej blachy na chłodną powierzchnię i zostawiamy na 10-15 min do wystygnięcia. Nie odklejamy nic na siłę, bo ciasteczka się porozrywają! Po wystygnięciu macaroniki będą się bardzo lekko od maty lub papieru odklejały. 



Masa jagodowa: 
40g jagód świeżych lub mrożonych 
25g konfitury jagodowej
75g serka mascarpone 
30g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie masy:
Jagody i konfiturę miksujemy w blenderze i przecieramy przez sitko. Odmierzamy 40g i mieszamy  z serkiem. Masło ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie mieszając łączymy obie masy. 
Przekładamy do woreczka dekoratorskiego i wyciskamy na ciasteczko krem o wielkości orzecha laskowego. Przykrywamy drugim ciasteczkiem i delikatnie dociskamy macaroniki, rozprowadzając krem po całej powierzchni. Gotowe :) 

Nie wiem jak Wam się podobają ale ja jestem naprawdę dumna z tych moich cudeniek :) 




        - Niezapomniany smak -


19 komentarze:

  1. Piękne, ale jak takie kapryśne to ja wolę iść na gotowe. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo kapryśne Elu ale za to jaki smak. Już im wybaczyłam te kaprysy :)

      Usuń
  2. Moniko jesteś tak precyzyjna w opisie i w wykonaniu, że jestem pełna podziwu dla Twojego dzieła. Udało Ci się znakomicie. Twój cel osiągnięty :) I o to chodzi. Oko cieszy i łaskocze podniebienie. Są cudne :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu! Najważniejsze żeby się nie zniechęcać. Jak to się mówi...człowiek uczy się na błędach :)

      Usuń
  3. no super makaroniki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu :)) pozdrawiam i udanego Weekendu :)

      Usuń
  4. ciasteczka wyszły absolutnie cudne, a że są kapryśne to już się kilka razy przekonałam i ...... nie piekę:( wolę bawić się z innymi które mi wychodzą za każdym razem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Renatko :) Ja już się ich kaprysów więcej nie boję :)

      Usuń
  5. nigdy nie robiłam i nie wiem czy sie odważę:) popodziwiam Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Zuziu :) tak naprawdę to wcale nie są takie trudne, teraz już mogę robić. Wystarczy unikać płynnych barwników i trzymać się ściśle przepisu. Spróbuj koniecznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Zaznaczaj szybko...na które ciasteczko pocieknie to Twoje :)

      Usuń
    2. hahaha na wszystkie, ślinie się jak pies gdy jestem głodna:D

      Usuń
  8. a i poza tematem, daje znać, że nominowałam Cię do Liebster Blog Award :). Szczegóły na stronie: http://redhead87.blogspot.com/2013/12/nominacja-liebster-blog-award-i-bez.html pozdrawiam, i prawdę mówiąc, nie mogę się u Ciebie doczekać typowo światecznych postów:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za wyróżnienie!!! Ale jestem szczęśliwa :)
      Chwilowo jestem bardzo zaganiana ale postaram się jak najprędzej dpowiedzieć na pytania...kochana jesteś!!

      Usuń
  9. Piękne są, ja dwa razy już poniosłam klęskę i się poddałam...inne ciasteczka tez są dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podawaj się...do trzech razy sztuka :) trzymam kciuki :)

      Usuń
  10. Te ciasteczka sa cudne !!!!! Kiedys probowalam je zrabic bo znalazlam filmik na YT ale nie wyszly :(
    Zato jak te zrobilam to wyszly perfekcjonalnie dzieki twojemu opisie:)
    Swietny pomysl!! Pozdrawiam i dziekuje ze pokazalas jak je zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Bardzo się cieszę że mogłam pomóc :-) pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena