niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka mascarpone z pistacjami w posypce cynamonowo-kakaowo-pudrowej


 Przepis powstał z nudów i połowy opakowania serka mascarpone :) 
Ciasteczka są naprawde pyszne. Niezbyt slodkie, mięciutkie,pachnące cynamonem i kakao...
rozpływają się po prostu w ustach. Świetne do popołudniowej kawki. Polecam bardzoo :) 


Składniki:
200 g maki
100 g serka mascarpone
 60 g cukru 
1 jajko
1  cukier waniliowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych pistacji

Posypka:
1 kopiasta łyżka cukru pudru
1 płaska łyżka cynamonu
1 płaska łyżka kakao


Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy,dodajemy resztę składników (oprócz pstacji)i wyrabiamy gładkie ciasto. Jesli będzie zbyt rzadkie, dodajemy więcej maki.
Odstawiamy na ok. 30 min. do lodowki. Następnie dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałeczki, z których wykrajamy ciasteczka podobnej wielkości jak na kopytka. Następnie formujemy z nich okrągłe placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w każde wciskamy po trochę pistacji. 
Pieczemy 15 min. w 180 st.C 
Gotowe ciasteczka odstawiamy na 10-15 min do przestygnięcia. 
Cukier puder,cynamon i kakao wsypujemy do woreczka, zawiązujemy i wstrząsamy porządnie kilka razy. Do gotowej mieszanki wrzucamy lekko przestygnięte ciastka i wstrząsamy  delikatnie żeby się ładnie obtoczyły w posypce. 





Przy okazji pochwałę się moją pierwszą,samodzielnie wykonaną techniką serwetkową puszeczką :) 

 Życzę Wam smacznego kochani :)


15 komentarze:

  1. strasznie mi się te ciacha podobają :) chyba je ukradnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo tak to już jest Moniczka, że najlepsze pomysły wychodzą z nudy lub przez przypadek. Ciasteczka urocze, aż proszą żeby po nie sięgnąć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sięgaj Elu jak masz aż taaakie długie ręce :)

      Usuń
    2. Dłuższe o wiele mam nogi, może nimi sobie pomogę jak @ :D

      Usuń
  3. Dziękuję za udział w akcji, proszę tylko o wklejenie banerka pod post :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Właśnie mam trochę mascarpone, więc akurat mogę wykorzystać do takich ciasteczek. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają super, jeśli powstały z chwili to gratki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alinko i cieplutkie pozdrowionka :)

      Usuń
  6. wygląda pysznie, normalnie głowa pełna pomysłów. zdolniacha!

    OdpowiedzUsuń
  7. A można mascarpone zamienić na inny ser? nie przepadamy za nim i raczej nie kupuję
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że można np na Philadelphię lub inny podobny. Osobiście nie próbowałam. Smak serka jest prawie nie wyczuwalny. Nadaje ciasteczkom takiej trochę innej miękkości i kruchości :) pozdrawiam i wesołych Świąt!

      Usuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena