środa, 4 grudnia 2013

Bigos oraz Zapiekanka Bigosowa :)



Podam Wam dzisiaj przepis na "mój" Bigos oraz pomysł na fajną zapiekankę z niego.Jeśli lubicie łazanki, to jestem pewna, że taka zapiekanka napewno przypadnie wam do gustu. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu...takie troszkę powiedziałabym studenckie, jeżeli np. został Wam w domu słoik bigosu, który na cały obiad, dla kilku osobowej rodziny to jednak trochę zbyt mało. I do tego naprawdę bardzoo pyszne!  Wiem to napewno, ponieważ jak przyjaciółka wpadła do mnie z krótką wizytą i spróbowała takiej już lekko przestygniętej Zapiekanki, to tak jej posmakowało, że nie dała mi jej już nawet podgrzać :)  Nim się obejrzałam, a już zniknęła porcja którą miałam zabrać do pracy :) 
I tak oto, musiałam pocieszyć się w pracy kanapkami, ponieważ czasu na gotowanie niestety już zabrakło. Miałam jednakże wielką satysfakcję, bo nie myślałam, że można się aż tak zachwycić zimną zapiekanką bigosową :)) Ja osobiście, wolę i polecam wam jednak wersję na gorąco...o wiele lepsza! 
Żeby jednak była Zapiekanka, to potrzebny nam jest bigos. Tak więc najpierw podam wam przepis na niego,a potem weźmiemy się za Zapiekankę. 

BIGOS 

Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej,
Garstka suszonych grzybków (u mnie borowiki i prawdziwki)
5  suszonych śliwek
1 płaska łyżeczka owocu jałowca
4 kulki ziela angielskiego
3 listków laurowych
200 g kiełbasy zwyczajnej
200 g boczku wędzonego
smalec do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz, sól,
Smalec 
1,5 łyżki mąki 

Przygotowanie: 
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukujemy, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy od zagotowania wody jakieś 10 min i odcedzamy i mocno odciskamy. 
W garnku roztapiamy łyżkę smalcu i wrzucamy do niego kapustę.
Dodajemy suszone grzyby,ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. 
Pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę zesmażamy na patelni aż się ładnie zrumienią. Dodajemy do kapusty i smażymy kilka minut mieszając tak często, żeby nam się nie przypaliła.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone śliwki. A jeśli macie, to koniecznie dodajcie jeszcze 2 łyżki powideł śliwkowych...nie pożałujecie. Ja niestety tym razem nie miałam i już żałuję :) Podlewamy wszystko gorącą wodą i dusimy na małym ogniu 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Jeśli chcemy żeby Bigos wyszedł na prawdę pyszny powinniśmy go dusić na malutkim ogniu ok. 2,5 do 3 godzin. 
Po tym czasie zagęszczamy Bigos. W tym celu, roztapiamy na patelni łyżkę smalcu, dodajemy mąkę. Wszystko energicznie mieszamy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy do bigosu i mieszamy.
Na koniec doprawiamy pieprzem i solą ja dodaję czasami zamiast soli, odrobinę maggi lub vegety. Ale to już według uznania. Jeśli Bigos jest zbyt kwaśny możemy dodać odrobinę cukru, tylko ostrożnie, żeby nie przedobrzyć. Polecam...wypróbujcie bo warto :) 


A teraz...

 ZAPIEKANKA BIGOSOWA:

Tym razem proporcje u mnie tak na "pi razy oko" :-) Zakładam,że wiecie ile zapasuje do waszego naczynia.

U mnie:
1/2 paczki Makaronu ( wzięłam grubą nitkę) 
1/2 l Bigosu staropolskiego
Kilka plastrerków bekonu
Kilka łyżek ketchupu
50 g żółtego, startego na grubych oczkach sera 
Tłuszcz do wysmarowania naczynia.
Sól,pieprz,estragon,majeranek 
Gałązka rozmarynu i kilka gałązek tymianku (opcjonalnie) 
Suszone pomidory (opcjonalnie do dekoracji) 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. 
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy na dnie częścią makaronu. Posypujemy ziołami smarujemy po wierzchu 1-2 łyżkami  ketchupu. Nakładamy bigos i przykrzykrywamy resztą makaronu. Ten znowu posypujemy ziołami i smarujemy Ketchupem. Przykrywamy plastrami bekonu i posypujemy obficie startym serem żółtym. Zapiekamy w rozgrzanym do 190 st. C piekarniku ok 25 min. Ser powinien się ładnie zrumienić. Suszone pomidorki dodajemy jakieś 10 min przed końcem pieczenia, inaczej by nam się zwęgliły, gałązki rozmarynu i tymianku możemy dodać od razu. Nasza zapiekanka nabierze wtedy pięknego aromatycznego zapachu, któremu nie będziecie w stanie się oprzeć :) Baaardzooo polecam i... 




...Życzę Wam smacznego

20 komentarze:

  1. wspaniały pomysł, pychotka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Ewuś...oddam porcyjkę za talerz Twojej pysznej grochówy :D

      Usuń
  2. Monika ach Monika...lubię kapustkę pod każdą postacią. Zapiekanka wygląda świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha ha ha.. a ja jestem zazdrosna kobita i zrobiłam sobie też dziś kapustki:P
    Pozdrawiam Moniś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Zazdrośnico :)) Ludzie się o nie prawie biją...teraz to ja jestem zazdrosna :D

      Usuń
  4. Od samego czytania składników i wykonania ślinka mi leci. To jest bardzo ciekawy pomysł. Z pewnością zrobię taką zapiekankę. Super! Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu i naprawdę bardzo polecam. Miłej niedzieli :)

      Usuń
  5. bigosu nigdy chyba nie zrobię, bo moja mama robi to najlepiej na świecie i chcę do śmierci pamiętac smak tego jednego, jedynego bigosu maminego:P ale ta zapiekanka hm... aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż za dobrze Cię rozumię :) Są smaki z maminej kuchni, ktòrych nie da i nie chce się innymi zastąpić! Ale zapiekankę polecam... może z bigosem Mamy? :))

      Usuń
    2. to jest myśl :D

      Usuń
  6. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena