środa, 18 września 2013

Łosoś w maśle ziołowym z pieczonymi ziemniaczkami


Dzisiaj uraczę was delikatnym i soczystym łososiem w ziołach, z dodatkiem białego wina, które wspaniale uwydatnia jego smak. 
Bardzo lubię ryby, jednak nie przyrządzam ich tak często, jakby się należało. Ryby są bardzo zdrowe, zawierają bowiem wiele cennych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są przede wszystkim bogate w kwasy Omega 3, które maja właściwości antynowotworowe. Posiadają również porządny zasób witamin, takich jak A, E i D, a także witaminy z grupy B. Ponadto, ryby wzmacniają odporność naszego organizmu. Zawierają także sporo pierwiastków takich jak magnez, jod, fosfor, wapń czy selen, a te znowu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Ryby mają naprawdę wiele cennych zalet, dlatego powinny zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach.
Ten przepis został przetłumaczony z j.niemieckiego.

Zapraszam i życzę smacznego :)




Składniki:
150 g masła
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 żółtko
2 łyżki bułki tartej
Szczypta soli
Szczypta białego pieprzu
2 grubsze płaty łososia bez skóry 
4 plastry cytryny
100 ml białego wina
2 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W  miseczce ubijamy masło aż nabierze puszystej konsystencji. Dodajemy koperek, natkę i żółtko. Następnie delikatnie łączymy masę z bułką tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Umytego i osuszonego łososia solimy i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, a na wierzch nakładamy grubą warstwę masła ziołowego. Po bokach układamy plastry cytryny i zalewamy białym winem. 
Pieczemy 45 min w rozgrzanym do 85 st.C piekarniku. Taka temperatura sprawia że nasz łosoś będzie cudownie delikatny  i bardzo soczysty. Podajemy z ryżem, białym pieczywem  lub tak jak ja z pieczonymi ziemniaczkami. 


Pieczone ziemniaczki: 
4-5 większych ziemniaków
1/2 cebuli 
4 pomidory koktajlowe 
Sól, pieprz, ostra papryka, estragon, oregano, rozmaryn
Oliwa z oliwek do pokropienia 



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w ćwiartki.  Wrzucamy ba zimną wodę i gotujemy ok. 10 minut od zagotowania. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. 
Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną w księżyce cebulkę, przekrojone na pół pomidorki i posypujemy wszystko solą pieprzem, papryką  i ziołami, a na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. 
Pieczemy ok. 20  min w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C 


Tak pyszne,że nawet nie potrafię tego opisać! Chyba nawet nie muszę zachęcać...myślę,że zdjęcia mówią same za siebie :) 


9 komentarze:

  1. rewelacja;)wygląda obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja dzisiaj chętnie bym skorzystał skosztowania łososia bo uwielbiam to raz a dwa nie ma pomysłu na dzisiejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja bardzo polecam :) Pyszny i do tego łatwy w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Extra danie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje...bardzo mi milo :) szczegolnie jesli komplement pochodzi od tak znakomitego Kucharza

      Usuń
  5. This is a very nice fish recipe thanks for sharing. Will sure try it next time i cook salmon .And welcome to the community.

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena