czwartek, 2 października 2014

Pierogi ruskie z miętą



Hej Kochani. Po dłuższej przerwie znowu sie na chwilke pojawiam :) Przepraszam Was bardzo mocno,że jest mnie tutaj tak mało ale zbyt dużo dzieje się ostatnio w moim życiu. Odrazu mowię że nie jest to nic złego, wręcz przeciwnie. Jestem bardzo szczęśliwa i myslę,że niedługo będę mogła podzielić się rownież z Wami moim szczęściem :-) 
Narazie podzielę się jednak przepisem na przepyszne pierogi ruskie z miętą :) 


Zapraszam: 

Przepis na ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżka oleju słonecznikowego szklanka gorącej wody       
szczypta soli
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i szklankę gorącej wody, wyrabiamy dokładnie na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ciepłą miską. Dzięki temu ciasto dojrzeje i stanie się bardziej plastyczne.
Przepis na farsz:
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg białego sera (użyłam półtłustego)
2 cebule pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju                                  

1/2 łyżki suszonej mięty, 
 sól,pieprz 
Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na oleju. Ziemniaki gotujemy do miękkości, i lekko przestudzone przeciskamy przez praskę razem z serem. Dodajemy miętę,podsmażoną na złotą cebulkę sól i biały pieprz. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się składników.
Ciasto wałkujemy na cienki placek. Wykrajamy kółka szklanką,nakładamy na każde po łyżce farszu i dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 4-5 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Podajemy z gęstą śmietaną,oprószone pieprzem. 
Polecam i życzę smacznego :-) 





13 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam ruskie pierogi, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do nich mięty. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurka no, moje ulubione, głodna jestem i widzę takie smakołyki. ide coś wyskrobię z lodówki, bo ruskich w domu nie mam ;) dobrze Cię znów widzieć/ czytać :P :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ruskie to ja zawsze... Chętnie bardzo. A z miętą musze kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj robiłam ruskie :) Z miętą też lubię, ale mój mąż nie przepada więc tym razem były bez :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A Moniczka wstawia takie frykasy i cicho siedzi. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham ruskie!! :Druskacze są the beszt

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi apetytu na ruskie:) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. MONIKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w domu niestety nie przepadają za ruskimi :/ ale ja chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierożki ruskie są bardzo smaczne - choć to na pewno kwestia gustu. Świetnie napisany wpis, bardzo rzeczowo jak zrobić te przepyszne zdanie. Sama często robię takie dania i polecam wszystkim takie do spróbowania z skwarkami http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/

    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie zjadłabym takiego pierożka...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaintrygował mnie ten dodatek mięty, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena