sobota, 26 lipca 2014

Pieczywo pełnoziarniste


Przepis troszkę zaległy, choć często
do niego wracam. Jak wiadomo, pełnoziarniste pieczywo jest sycące i dostarcza nam ważnych dla naszego organizmu węglowodanów złożonych.



Przepis na 1 bagietkę i 1 chleb po około 400 gram - lub jak kto woli 2 bagietki:

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
380 ml wody
1 opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki mleka
3 ząbki czosnku
2 łyżki siemienia lnianego
Sezam lub mak do posypania

Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz siemię zagniatamy na ciasto. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowujemy je wbijając w nie palce.
Ciasto dzielimy na 2 porcje, z pierwszej tworzymy wałkek (lekko) spłaszczamy i nakrajamy nożem, z drugiej formujemy bochenek (u mnie okrągły) również nakrajamy, po czym kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika, w miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, po czym mieszanką smarujemy ciasto (nie zużyjemy całego jajka) i posypujemy makiem lub sezamem wg uznania. 
Pieczemy w temperaturze 190′C przez 30 minut.





         -Życzę smacznego-

1 komentarze:

  1. Moniczka zgubo nasza :) Ja chlebek posypię sezamem :) pozdrawiam i już nie przepadaj na tak długo :)

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena