sobota, 26 lipca 2014

Lody jagodowo-truskawkowe (bez maszynki)


Ice...ice...Baby.... 
No cóż, taki czas,że w taaakie  upały, obok lodów to raczej nikt nie przejdzie obojętnie :-) 
A tym bardziej gdy tak prostym sposobem możemy zrobic je sami i delektować się nimi kiedy tylko chcemy. Zaręczam,że są przepyszne. Bardzo kremowe,mocno owocowe i nie potrzeba do ich przygotowania ani żadnej maszynki ani zbyt wiele czasu. Mam nadzieję, że was skusiłam :-) 
Zapraszam:


Lody jagodowo-truskawkowe:

Składniki:
250 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
100 ml słodzonego mleka skondensowanego- można dodać troszkę więcej, myślę jednak,że tyle daje wystarczającą słodycz. 
100g świeżych truskawek 
100g świeżych jagód


Wykonanie:
Na początku miksujemy umyte jagody i truskawki w blenderze. Nie trzeba tego robić zbyt drobno,jeśli lubicie czuć kawałki owoców w lodach. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo mleko
skondensowane nie przerywając ubijania dodajemy zmiksowane owoce. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Mrozimy przez kilka godzin na całą noc. Można (ale nie jest to konieczne) przemieszać lody po jakichś 2 godzinach. 
Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby można było łatwiej uformować kulki łyżką do lodów.

Pychaaaaaa!!!  



             -Niezapomniane smaki-

6 komentarze:

  1. Lody, to najsmaczniejszy temat tego lata. Z truskawkami, jagodami.... Pysznie, dla orzeźwienia. Moniczko, poproszę o poranny zestaw: kawę i Twoje pyszne lody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też poproszę o taki zestaw jak Krysia, cudeńka !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooooo ooooo to coś na dzisiejszy upał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Monia, lody tak apetyczne, że się wpraszam do Ciebie :) Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurka jakież apetyczne te lody, chyba się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Monika ach Monika co się pojawia i znika. :(

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena