poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Żurek śląski na zakwasie


A tu jeszcze mój żurek śląski...pyszny...na zakwasie!!! Po raz pierwszy zrobiony na moim zakwasie,a nie jak do tej pory na kupnym. Wiem,trochę spóźniłam się z przepisem,bo już prawie po świętach ale to nic,na następny rok będzie jak znalazł :) 

Zakwas

Składniki:
1 l przegotowanej i ciepłej wody 
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
piętka chleba,majeranek.

Sposób przygotowania:
Wsypujemy wszystko do słoika dokładnie mieszamy i przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. 

Żur śląski

Składniki
1/2 litra zakwasu
4l. wody
1 kość wędzona ok.70dag.
40dag. kiełbasy zwyczajnej
30dag. boczku wędzonego
1 spora cebula
3-4 ząbki czosnku
2-3 liścia laurowego
2-3 ziela ziela angielskiego
majeranek,sól,pieprz,magi do smaku

Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie.Gotować na małym ogniu. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.Zagotować.Wlać zakwas i ponownie zagotować.Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem.Pozostawić jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.

             -SMACZNEGO-


8 komentarze:

  1. O tak Moniczka nie ma żuru bez majeranku i czosnku w tym cały smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ....i dla mnie nie ma juz zuru bez zakwasu :) buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Mało kto teraz robi prawdziwy żur na zakwasie, nie wiem czy sama miałam przyjemność takowy jesc :) Tak czy inaczej gratuluje i podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to fakt,ale zakwas jest taki prosty w przygotowaniu,że radzę spróbować,ponieważ smak jest bez porównania...naprawdę! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. jak żur to tylko na domowym zakwasie, z dużą ilością majeranku i czosnku:) ale ja też z Śląska pochodzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się w 100% :) pozdrawiam Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ja jestem do tyłu z materiałem! już nadrabiam! uwielbiam żurki, wszystkie, na święta moja ciotka jest mistrzynią robienia żurku więc najadam się na zapas, a potem zdycham dwa dni z bólu żołądka:D aha, i na kaca też nie ma nic lepszego jak gorący żurek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ...a to chyba znam już przyczynę Twojej choroby Bejbe :D <3

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena