piątek, 8 listopada 2013

Ciastka dulche de leche z migdałami i czekoladą



Na niektórych blogach zrobiło się ostatnio bardzo ciasteczkowo. Parę dziewczyn jakby się zmówiło, ponieważ praktycznie wszystkie prawie w tym samym czasie wzięliśmy się za pieczenie ciasteczek. Moich już dawno niema, bo piekłam je trzy dni temu ale tym przepisem muszę się z wami podzielić.
Do orginału odsyłam na stronę Moje wypieki. Bardzo lubię tę stronkę i często tam zaglądam.   Ciasteczka są tak obłędnie pyszne, że lepiej zaopatrzcie się w zapasy masy kajmakowej,bo gwarantuję,że na jednej blaszce na pewno się nie skończy :D 


Składniki: 
125 g miękkiego masła
125 g dulce de leche 
200 g mąki pszennej
5 łyżki miałkiego cukru
 2 cukru waniliowego
60g posiekanych migdałów 
60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Dulche de leche: 
Dulche de leche to inaczej masa kajmakowa lub krówkowa, którą można rownież przygotować w domu samemu. Nic prostszego. Potrzebna nam do tego jedynie puszka słodzonego mleka skondensowanego. Puszkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na malym ogniu 2,5 godziny. WAŻNE: puszka powinna być cała zanurzona w wodzie, gdyż pod wplywem ciśnienia może explodować i potem przyjdzie wam zbierać mase krówkowa z sufitu i ścian. Dlatego, aby uniknąć katastrofy, lepiej co jakiś czas dolewać do garnka goracej wody. 

Ciasteczka
Masło, cukier, cukier waniliowy i dulche de leche miksujemy na gladką masę. Nie przerywając miksowania,dodajemy stopniowo mąkę. Na samym końcu dodajemy posiekane migdały i  czekoladę i mieszamy łyżką.
Z ciasta formujemy kulki rozmiaru orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach od siebie. Następnie spłaszczamy kulki dłonią. 
Ciasteczka pieczemy 15 min w temperaturze 180ºC




Bardzo wam polecam :) 

3 komentarze:

  1. ciasteczka wyglądają pysznie!!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne, fajnie wypieczone takie złociutkie, z masą krówkową na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie dzięki dziewczyny, uwielbiam masę krówkową,dlatego jak znalazłam ten przepis to nie mogłam się powstrzymać od wypróbowania :) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena