niedziela, 20 października 2013

Trufle w czekoladzie


Mąż jednej z moich przyjaciółek otwiera w niedługim czasie Japońską Restauracje i poprosił mnie o pomysł na jakiś mały słodki dodatek do kawy. Pomysłów mam dość wiele. Jednym z nich są te oto samodzielnie zrobione, proste w wykonaniu i przepyszne Trufelki. Może i wy skorzystacie? 





Przepis na około 25 Trufli
115 g miękkiego masła 
150 g brązowego cukru 
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 cukier waniliowy)
140 g mąki 
1/2 łyżeczki soli 
80 g posiekanej w mala kosteczkę czekolady
1 baton Mars, snickers lub bounty (co kto lubi)
Paczka wiórków kokosowych 
Paczka zmielonych orzechów
Paczka posiekanych migdałów 

Przygotowanie:
Masło i cukier ubić na puszysto mikserem. Dodać mleko,wanilię, a następnie wymieszać wszystko z mąką i solą. Na koniec dorzucić kawałki posiekanej czekolady i pokrojonego w małą kostkę batona. Tak gotową masę wstawić na 45 min do lodówki. Następnie uformować z niej małe kulki, mniej więcej po ok 20 g, układać na wyłożonym papierem do pieczenia półmisku i wstawić na  przynajmniej pół godziny do  zamrażarki. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścic dwa rodzaje czekolady i naszykować sobie trzy pojemniki z wiórkami, z mielonymi orzeszkami i z drobno posiekanymi migdałami. Zimne kulki zanurzamy w gorącej białej czekoladzie, wyławiamy widelcem i obtaczamy według uznania, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób obchodzimy się z ciemną czekoladą. Gotowe Trufle chłodzimy ok 2 godziny w lodówce. 
Trufle można sobie urozmaicić dodając do masy np. kieliszeczek Rumu, Likieru kokosowego, Aerkoniaku lub innego rodzaju Alkoholu według uznania.

Polecam i Zapraszam :) 



    — SMACZNEGO

6 komentarze:

  1. O proszę dopiero weszłam, a tu serwujesz takie smakołyki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...częstuje się Elu, zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie małe łakocie, piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, tak. Chętnie skorzystam. Najpierw się poczęstuję a potem sama spróbuję zrobić. Pysznie wyglądają. I jakie śliczne. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo :) proszę dać znać jak się udały? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena