wtorek, 29 października 2013

MUHALLEBİLİ KADAYIF czyli Kadayif z kremem budyniowym



Pierwszy raz miałam styczność z tym oto niebiańsko pysznym deserem jakieś 10 lat temu. Zrobił go Szef kuchni, restauracji Tureckiej w której miałam okazję jakiś czas pracować. Bardzo mi ten deser zasmakował. Ostatnio znowu trafiłam na Kadayif będąc ze znajomymi na jedzeniu. Tym razem jednak nie był to smak jaki zapamiętałam. Dlatego postanowiłam sobie przypomnieć,ten głęboko ukryty w pamięci przepis i spróbować odtworzyć ten niezapomniany smak. Udało mi się doskonale, nawet lepiej niż myślałam :)
U nas w Polsce Kadayif jest pewnie jeszcze mało znany,chociaż myślę że w większych miastach, w sklepach z turecką lub arabską żywnością napewno dostępny. Jeżeli traficie na niego przypadkiem to nie wachajcie się kupić. Przepis jest naprawdę warty wypróbowania. 
Tutaj w Niemczech nie ma problemu z jego kupnem. A tak wogóle, Kadayif są to bardzo cieniusieńkie niteczki z ciasta, z mąki pszennej, podobnego do makaronu. W kuchni tureckiej wykorzystywany jest on głównie do deserów, jednakże jak dla mnie za bardzo słodkich. W tym przepisie również zmniejszyłam proporcję cukru. W oryginale jest go trochę więcej. Myślę że moje proporcje są takie akurat w sam raz europejskie :) Wiem z doświadczenia, że Turcy lubią baaardzooo słodko, gdyż już nie raz miałam styczność z kuchnią turecką. Jeśli ktoś z was próbował kiedyś baklavę, ten wie o czym tu piszę :) No ale jeżeli ktoś z was też tak lubi, to niech zwiększy ilość cukru do Kadayifa jak i do masy budyniowej. 


Składniki:
300g świeżego kadayifa 
1 szkl. posiekanych włoskich orzechów 
125 g masła
3 łyżki cukru


Krem budyniowy:
1 l mleka
150 g cukru
4 kopiaste łyżki mąki 
1 cukier waniliowy
1 żółtko
 Paczka bitej śmietany w proszku (u mnie Śnieżka) 


Przygotowanie:
Najpierw rozdrobniamy kadayif rozrywając go delikatnie na drobne części i roztrzepując w powietrzu tak aby mogł przeschnąć. Bieżemy duży garnek i rozpuszczamy w nim masło. Wrzucamy rozdrobniony kadayif, dodajemy 3 łyżki cukru i smażymy kadayif, ciągle mieszając aż się ładnie zarumieni. To jest ok. 25 min. Po tym czasie dorzucamy orzechy i próżymy wszystko razem jeszcze ok 10 min, (bardzo ważne) nie przerywając mieszania. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy budyń z podanych wyżej składników. Wlewamy do garnka mleko, dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy,żółtko i wszystko dokładnie roztrzepujemy. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy budyń zacznie wrzeć gotujemy jeszcze ok 3 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy budyniowej dosypujemy stopniowo bitą śmietanę, cały czas miksując, aż utworzy się nam gęsty, gładki krem budyniowy. Połowę uprażonego kadayifa równomiernie rozkładamy na paterze lub płaskim talerzu, nastepnie rozprowadzamy na nim krem budyniowy, a wierzch posypujemy pozostałą cześcią kadayifa. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodowce, wtedy nasz krem budyniowy ładnie się zetnie.
Ja udekorowałam figami,fajnie komponują się smakowo z kadayifem.





Życzę smacznego :) 

7 komentarze:

  1. O rany, ale bym zjadła, pysznie wygląda!! niestety tam gdzie ja mieszkam jestem bez szans na zakup powiedzmy makaronu:) nie wiem jak to się wymawia, a co dopiero smakuje:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to wielka szkoda, ale jesli kiedyś nadarzy się taka okazja to bardzo polecam wypróbować :)

      Usuń
  2. O proszę...następna do klubu budyniomaniaków. :D
    Ciacho wygląda rewelacyjnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha, to dobrze, im więcej tym lepiej! Dzięki Elu :)

      Usuń
  3. Witam dzisiaj miałam okazje jesc ten wspaniały deser, niebo w gebie jest cudny, dostalam przepis od Turczynki i jest prawie taki sam, ona zamiast sniezki daje budyn w proszku i zamiast cukru waniliowego ekstart. Palce lizac polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) następnym razem skorzystam ze wskazówek. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. gdzie można kupić kadayifa ?

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena