Dzisiaj będzie danie trochę inne :)
Coś w stylu pieczeni z warzywkamki. Miała być zwykła pieczeń ale w trakcie przygotowania postanowiłam nie wzorować się na innych przepisach tylko zrobić po swojemu i trochę inaczej. Fajnie wyszło... Jak to leciało w jednej piosence?..."Ja się wcale nie chwale, ja poprostu mam talent" :))
Składniki :
500g mielonego (wieprzowo-wołowe)
1/2 szklanki ryżu
1 duża cebula
1 duży czosnek
Poiekana natka pietruszki
6 średnich pieczarek
ok. 10 główek brukselki (mrożonej)
6 koktajlowych pomidorków
1 cukinia
3 większe ziemniaki
3łyżki bułki tartej
250 ml wody
1 jajko
Olej do smażenia
Sól,pieprz, kminek mielony, papryka słodka+ostra, rozmaryn.
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę, starty czosnek, ryż (surowy),jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą, wodę. Mieszamy i przyprawiamy wszystko dobrze do smaku solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Ze względu na surowy ryż i bułkę tartą, farsz powinien być dość wilgotny i luźny. Nasze danie bedzie wtedy bardziej soczyste.
Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w większą kostkę, cukinię w półksiężyce, a pieczarki w ćwiartki.
Wszystko razem podsmażamy na patelni. Dorzucamy brukselkę i przekrojone na pól pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Farsz- warzywa-farsz-warzywa. Powinny wyjść po dwie warstwy. Przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika. Pieczemy 60 min. Po tym czasie ściągamy folię i podpiekamy jeszcze 10 minut.
Smacznego :)
Bardzo fajny, pożywny obiadek. Czasem warto zaszaleć i zrobić coś po swojemu :))
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję :)
OdpowiedzUsuńKrajobraz za oknem jesienny i takie danie w sam raz:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuń