wtorek, 3 września 2013

Danie pieczenio- podobne :)



Dzisiaj będzie danie trochę  inne :) 
Coś w stylu pieczeni z warzywkamki. Miała być zwykła pieczeń ale w trakcie przygotowania postanowiłam nie wzorować się na innych przepisach tylko zrobić po swojemu i trochę inaczej. Fajnie wyszło... Jak to leciało w jednej piosence?..."Ja się wcale nie chwale, ja  poprostu mam talent" :)) 
Baaardzooo wam polecam...
Składniki :
500g mielonego (wieprzowo-wołowe)
1/2 szklanki  ryżu 
1 duża cebula
1 duży czosnek
Poiekana natka pietruszki
6 średnich pieczarek
ok. 10 główek brukselki (mrożonej)
6 koktajlowych pomidorków
1 cukinia 
3 większe ziemniaki 
3łyżki bułki tartej
250 ml wody
1 jajko
Olej do smażenia 
Sól,pieprz, kminek mielony, papryka słodka+ostra, rozmaryn.

Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę, starty czosnek, ryż (surowy),jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą, wodę. Mieszamy i przyprawiamy wszystko dobrze do smaku solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Ze względu na surowy ryż i bułkę tartą, farsz powinien być dość wilgotny i luźny. Nasze danie  bedzie wtedy bardziej soczyste. 
Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w większą kostkę, cukinię w półksiężyce, a pieczarki w ćwiartki. 
Wszystko razem podsmażamy na patelni. Dorzucamy brukselkę i przekrojone na pól pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Farsz- warzywa-farsz-warzywa. Powinny wyjść po dwie warstwy. Przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika. Pieczemy 60 min. Po tym czasie ściągamy folię i podpiekamy jeszcze 10 minut. 

Smacznego :) 




4 komentarze:

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena