środa, 14 sierpnia 2013

Pikantne Skrzydełka w marynacie sezamowo-sojowej



Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne skrzydełka z kurczaka w sosie sojowym z odrobiną oleju sezamowego i syropu klonowego. Dostałam go od mojej chińskiej przyjaciółki. Mam od niej jeszczę parę innych ciekawych przepisów, którymi napewno w krótce się z wami podzielę. Skrzydełka naprawdę warto wypróbować. Są przepyszne...

Potrzebujemy
1kg skrzydełek

Na marynatę:
4 łyżeczki oleju sezamowego 
3 łyżeczki syropu klonowego
3 łyżki sosu sojowego
1 większy lub dwa mniejsze ząbki czosnku
Papryka słodka,sól,pieprz, tymianek

Dodatkowo
1 woreczek do pieczenia (dostępny chyba każdym supermarkecie)


Skrzydełka dokładnie myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrajamy na pół. 
Przekładamy do miski. Następnie ścieramy czosnek na tarce o drobnych oczkach i dodajemy resztę naszych przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy,przykrywamy folią i wkładamy na jakąś godzinkę do lodówki,żeby nabrały aromatu.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. 
Zamarynowane skrzydelka przekładamy do woreczka który szczelnie zamykamy,a następnie kładziemy  na blaszce lub w naczyniu  żaroodpornym. Pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy, !!!OSTROŻNIE!!! rozcinamy woreczek (gorąca para, grozi poparzeniem) i podpiekamy jeszcze ok 10 min. żeby nabrały ładnie podpiekły z zewnątrz. 
Skczydełka są naprawdę wyśmienite. W środku obłędnie delikatne i soczyste z przepysznie chrupiącą skórką na wierzchu. 
Niezapomniany smak...polecam :)


2 komentarze:

  1. Smaczniusie:)Też robię skrzydełka,ale w zupełnie innej odsłonie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne. Zdecydowanie przepis do wypróbowania :) Mniam

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena