sobota, 3 sierpnia 2013

Frankfurcki chleb pszenno- żytni


Dzisiaj podam wam przepis na pyszny chlebek pszenno-żytni, który znalazłam na jednym z niemieckich portali kulinarnych.Gorąco polecam...
Rezepta przetłumaczona z j.niemieckiego.
Frankfurcki  chleb pszenno- żytni


Zakwas pszenno-żytni na drożdżach:
50g drożdży 
1/4 litra wody
150g mąki mieszanej (żytnia +pszenna 1:1 )

Ciasto:
350 ml wody (letniej)

2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy
250g mąki mieszanej (pszenna+żytnia 1:1 )
400g mąki pszennej

Zakwas najlepiej jest przygotować  przynajmniej  jeden  lub dwa dni wcześniej. A robimy go w ten oto sposób:
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże ,a następnie dodajemy mieszankę mąki i wszystko dobrze mieszamy. 
Tak przygotowany rozczyn przykrywamy i zostawiamy w cieple na przynajmniej 24 godziny.  
Optymalnatemperatura do rozwoju zakwasu to miedzy 25° a 30° C. W niższej zakwaszanie trwa dłużej. 

Chlebek:
Przygotowany zakwas mieszamy z 350 ml ciepłej (nie gorącej) wody i dodajemy sól,olej, oraz mieszankę mąki (1:1) + mąkę pszenną. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub jak kto woli- mikserem, do momentu, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścianek miski. Następnie nawilżamy górę ciasta wodą i odstawiamy je na 30 min w ciepłe miejsce. 
Wyrośnięte ciasto formujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę lub naczynie żaroodporne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na następne pół godziny. 
Przed włożeniem do piekarnika nacinamy ciasto trzy razy, ostrym nożem po skosie i ponownie zwilżamy górę.
Tak przygotowany bochenek wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C  razem z mniejszym naczyniem lub miseczką żaroodporną wypelnioną wodą. Czas pieczenia 50 min 
Cenna rada :
Po  10 min. zmniejszamy temperaturę o 30 st.C 
Ja tego nie zrobilam i mòj chlebuś jak widać na zdjeciach, mial dość ciemna skórke :) Mi osobiście taka nie przeszkadza, bo bardzo lubię taki mocno wypieczony chlebek. Do tego wlasnorecznie zrobione masełko...hmmm, niezapomniany smak !!! 

Smacznego :) 

2 komentarze:

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena