Dzisiaj podam wam przepis na pyszny chlebek pszenno-żytni, który znalazłam na jednym z niemieckich portali kulinarnych.Gorąco polecam...
Frankfurcki chleb pszenno- żytni
Zakwas pszenno-żytni na drożdżach:
50g drożdży
1/4 litra wody
150g mąki mieszanej (żytnia +pszenna 1:1 )
Ciasto:
350 ml wody (letniej)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy
250g mąki mieszanej (pszenna+żytnia 1:1 )
400g mąki pszennej
Zakwas najlepiej jest przygotować przynajmniej jeden lub dwa dni wcześniej. A robimy go w ten oto sposób:
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże ,a następnie dodajemy mieszankę mąki i wszystko dobrze mieszamy.
Tak przygotowany rozczyn przykrywamy i zostawiamy w cieple na przynajmniej 24 godziny.
Optymalnatemperatura do rozwoju zakwasu to miedzy 25° a 30° C. W niższej zakwaszanie trwa dłużej.
Chlebek:
Przygotowany zakwas mieszamy z 350 ml ciepłej (nie gorącej) wody i dodajemy sól,olej, oraz mieszankę mąki (1:1) + mąkę pszenną. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub jak kto woli- mikserem, do momentu, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ścianek miski. Następnie nawilżamy górę ciasta wodą i odstawiamy je na 30 min w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto formujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę lub naczynie żaroodporne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na następne pół godziny.
Przed włożeniem do piekarnika nacinamy ciasto trzy razy, ostrym nożem po skosie i ponownie zwilżamy górę.
Tak przygotowany bochenek wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C razem z mniejszym naczyniem lub miseczką żaroodporną wypelnioną wodą. Czas pieczenia 50 min
Cenna rada :
Po 10 min. zmniejszamy temperaturę o 30 st.C
Ja tego nie zrobilam i mòj chlebuś jak widać na zdjeciach, mial dość ciemna skórke :) Mi osobiście taka nie przeszkadza, bo bardzo lubię taki mocno wypieczony chlebek. Do tego wlasnorecznie zrobione masełko...hmmm, niezapomniany smak !!!
Smacznego :)
Nie umiem, ale się nauczę:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń