Do orginału odsyłam na stronę Moje wypieki. Bardzo lubię tę stronkę i często tam zaglądam. Ciasteczka są tak obłędnie pyszne, że lepiej zaopatrzcie się w zapasy masy kajmakowej,bo gwarantuję,że na jednej blaszce na pewno się nie skończy :D
Składniki:
125 g miękkiego masła
125 g dulce de leche
200 g mąki pszennej
5 łyżki miałkiego cukru
2 cukru waniliowego
60g posiekanych migdałów
60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Dulche de leche:
Dulche de leche to inaczej masa kajmakowa lub krówkowa, którą można rownież przygotować w domu samemu. Nic prostszego. Potrzebna nam do tego jedynie puszka słodzonego mleka skondensowanego. Puszkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na malym ogniu 2,5 godziny. WAŻNE: puszka powinna być cała zanurzona w wodzie, gdyż pod wplywem ciśnienia może explodować i potem przyjdzie wam zbierać mase krówkowa z sufitu i ścian. Dlatego, aby uniknąć katastrofy, lepiej co jakiś czas dolewać do garnka goracej wody.
Ciasteczka:
Masło, cukier, cukier waniliowy i dulche de leche miksujemy na gladką masę. Nie przerywając miksowania,dodajemy stopniowo mąkę. Na samym końcu dodajemy posiekane migdały i czekoladę i mieszamy łyżką.
Z ciasta formujemy kulki rozmiaru orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach od siebie. Następnie spłaszczamy kulki dłonią.
Ciasteczka pieczemy 15 min w temperaturze 180ºC
Bardzo wam polecam :)
ciasteczka wyglądają pysznie!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
śliczne, fajnie wypieczone takie złociutkie, z masą krówkową na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki dziewczyny, uwielbiam masę krówkową,dlatego jak znalazłam ten przepis to nie mogłam się powstrzymać od wypróbowania :) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuń