Przepis na około 25 Trufli
115 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 cukier waniliowy)
140 g mąki
1/2 łyżeczki soli
80 g posiekanej w mala kosteczkę czekolady
1 baton Mars, snickers lub bounty (co kto lubi)
Paczka wiórków kokosowych
Paczka zmielonych orzechów
Paczka posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Masło i cukier ubić na puszysto mikserem. Dodać mleko,wanilię, a następnie wymieszać wszystko z mąką i solą. Na koniec dorzucić kawałki posiekanej czekolady i pokrojonego w małą kostkę batona. Tak gotową masę wstawić na 45 min do lodówki. Następnie uformować z niej małe kulki, mniej więcej po ok 20 g, układać na wyłożonym papierem do pieczenia półmisku i wstawić na przynajmniej pół godziny do zamrażarki. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścic dwa rodzaje czekolady i naszykować sobie trzy pojemniki z wiórkami, z mielonymi orzeszkami i z drobno posiekanymi migdałami. Zimne kulki zanurzamy w gorącej białej czekoladzie, wyławiamy widelcem i obtaczamy według uznania, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób obchodzimy się z ciemną czekoladą. Gotowe Trufle chłodzimy ok 2 godziny w lodówce.
Trufle można sobie urozmaicić dodając do masy np. kieliszeczek Rumu, Likieru kokosowego, Aerkoniaku lub innego rodzaju Alkoholu według uznania.
Polecam i Zapraszam :)
O proszę dopiero weszłam, a tu serwujesz takie smakołyki. :)
OdpowiedzUsuń...częstuje się Elu, zapraszam :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie małe łakocie, piękne:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńOj, tak. Chętnie skorzystam. Najpierw się poczęstuję a potem sama spróbuję zrobić. Pysznie wyglądają. I jakie śliczne. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) proszę dać znać jak się udały? Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń