czwartek, 23 lutego 2017

Pączki libańskie




Jeestem!! Po bardzo długiej nieobecności, spowodowanej tylko i wyłącznie brakiem czasu. A to dlatego, że poświęcam go w pierwszej linii mojemu malemu synkowi i zarabianiu przez internet (podzielę się niżej  linkiem, jakby ktoś był chętny do mnie dołączyć) i szczerze...na nic więcej mi nie starcza 😁
Urlop wychowawczy to naprawdę piękny czas i niechcę nic z tego stracić...dzieci przecież tak szybko rosną.

Ludzie czy Wy to widzicie??? Od ostatniego wpisu minął już ponad rok 😨 Rany...jak ten czas leci. Wam również tak szybko ?

Tłusty czwartek już się kończy ale przepis na pączki pewnie i tak się przyda. To nie będą tradycyjne pączki ale baaaardzo pyszne i proste w wykonaniu. Zapraszam:




Składniki:

25g świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej
150 g gęstego jogurtu
2 żółtka
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego lub spirytusu
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
olej do smażenia




Najpierw robimy zaczyn drożdżowy z 3 łyżek ciepłej wody, soli, cukru, pokruszonych drożdży i 3 łyżkek mąki. Odstaw na 15 minut. Gdy drożdże podwoją objętość, wymieszaj zaczyn z mąką i jogurtem,aż  składniki dobrze się połączą. Jeżeli ciasto jest zbyt  rzadkie, można podsypać trochę więcej mąki, jeżeli za gęste, więcej jogurtu. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
W garnku dobrze rozgrzej olej, tak do 170 - 175'C, nie za mocno, aby nie spalić pączków. Przy pomocy dwóch łyżek ( ciasto jest dość kleiste ) formuje  malutkie kulki, smaż na złocisty kolor.
Gotowe można polać syropem różanym lub tradycyjnie posypać  cukrem pudrem.
Przepis na syrop poniżej.

*Najlepiej sprawdzić pierwszego pączka przekrajając go,  czy nie jest w środku surowy. Ewentualnie zmniejszyć temperaturę oleju.

                                             

 Syrop rozany:

1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki  wody
1/2  łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki wody różanej

  
Wodę wymieszaj z cukrem i gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie lekko gęsty syrop.  Dodaj wodę różaną i sok z cytryny, wymieszaj  i odstaw do wystygnięcia. Im dłużej gotujemy, tym gęstszy syrop otrzymamy.

  Zyczymy smacznego 😊






A tu jeszcze link dla zainteresowanych do wspomnianej przeze mnie  pracy przez internet.
Bardzo fajna sprawa, polecam szczegolnie Mamusiom,które chciałyby sobie dorobić lub nawet całkowicie zmienić branżę.

 http://kwiatek18.futurenet.club/info
 

   

3 komentarze:

  1. Fajnie że jesteś;)
    masz racje, szkoda tracić cenne chwile, dzieci tak szybko nam rosną:)
    może napiszesz coś więcej o tej pracy, bo zeby sie czegokolwiek dowiedzieć to trzeba sie zarejestrować,
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Reniu, super Cię zaciekawiłam. A obejrzałaś w linku wideo prezentacje i resztę filmików? One bardzo dużo wyjaśniają. Jeśli chcesz to możemy się umówić np na Skypie albo na Facebooku na prywatną rozmowę, to wyjaśnię resztę. Buziaki 😚

    OdpowiedzUsuń
  3. Z miłą chęcią wypróbuję coś takiego, a właściwie podrzucę pomysł narzeczonemu - on rządzi w naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena