poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Knedle ze śliwkami




Cześć :) 
Sezon śliwkowy jest niestety bardzo krótki, dlatego trzeba z niego jak najwięcej koszystać. Ja postanowiłam tym razem zrobić pyszne knedelki ze śliwkami. Mam nadzieje,że przypadną wam do gustu. Uwielbiam śliwki i mogłabym je jeść na okrągło...
Szczególnie te z przyblokowego ogródka mojej mamy. Mieliśmy tam do niedawna dwa piękne drzewa, które co roku rodziły przepyszne, ogromniaste, słodkie jak miód śliwki węgierki! Pamiętam jak jako dziecko,często się na nie wdrapywałam i objadałam...aż do bólu brzucha :) 
Po prostu taki niezapomiany smak...


Potrzebujemy:
300 g ziemniaków 
125 g mąki 
20 g masła 
1/2 łyżeczki soli 
 1 jajko 
Śliwki, liczba  zależy od ilosci knedli  
Cukier w kostkach
Olej+ bułka tarta

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w skórkach. Ugotowane obieramy i póki jeszcze ciepłe przesickamy przez praskę. Jak wystygną, dodajemy mąkę, robimy wgłębienie w środku i dodajemy masło, szczyptę soli i jajko. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, które odstawiamy na krótki odpoczynek. W międzyczasie myjemy śliwki i wydrążamy z nich pestki. W każdą śliwkę wkładamy po kostkce cukru. Ciasto dzielimy na 3 części. I z każdej robimy wałek o ok. 4 cm śednicy, z którego odkrajamy  po kawałku ciasta i formujemy okrągłe placuszki. Na środek każdego kładziemy śliwkę i zlepiamy formując knedle. Gotujemy  w osolonym wrzątku ok  5 minut od wypłynięcia. Następnie odcedzamy nasze knedelki i wrzucamy na patelnie z podsmażoną bułką tartą. Ja na koniec polewam jeszcze śmietaną. 
Życzę Smacznego :) 











1 komentarze:

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena