Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na szybką i przepyszną, a szczególnie przez dzieci uwielbianą - zupę pomidorową na słodko. Jest ona esencjonalna,nieco zawiesista ale nie zapychająca. Prosta i sycąca. Bardzo serdecznie polecam :)
Pomidorowa jest robiona na „niby bulionie” z cebuli wraz bukiecikiem ziół oraz z odrobiną zasmażki. To daje naprawdę ciekawy efekt, warto wypróbować!
Składniki:
- 2 łyżki smalcu albo innego tłuszczu
- 1 cebula drobno posiekana
- sól, pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki mąki
- 500g świeżych pomidorów, bez skórki, posiekanych (lub takich z puszki)
- bukiecik z kilku gałązeczek rozmarynu, majeranku, tymianku, estragonu
- makaron kolanka lub inny
- 2 łyżki cukru
- 2 litry wody
Przygotowanie:
Na rozgrzany tłuszcz w garnku z grubym dnem, wrzucamy cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na malutkim ogniu pod przykryciem, przez około 15 minut. Co jakiś czas mieszamy. Nie wolno dopuścić do zrumienienia cebulki. Następnie dodajemy mąkę i zasmażamy chwilkę. Dorzucamy pomidory i dokładnie mieszamy. Najlepiej robić to trzepaczką żeby uniknąć grudek. Gotujemy bez przykrycia przez około 2 minuty. Teraz wlewamy wodę, wrzucamy gałązki ziół związane sznureczkiem, dodajemy sól, pieprz i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia do momentu aż zupa zredukuje się o około 1/3. Powinna być esencjonalna, ale niezbyt gęsta. W tym czasie gotujemy makaron. Zupę przecieramy przez sitko lub miksujemy blenderem (wcześniej jednak wyciągamy z niej zioła) i łączymy z makaronem. Odstawiamy do naciągnięcia na około godziny. Zupa napewno mam jeszcze trochę zgęstnieje. Przed podaniem lekko odgrzewamy, doprawiamy dokładnie do smaku wedle uznania solą, pieprzem i cukrem.
Życzę smacznego :)