czwartek, 26 września 2013

SAMA ROZKOSZ...czyli czekoladowe foremki z moussem z białej czekolady ipysznymi pestkami granatu ;)


Na podobny deser trafiłam jakiś czas temu gdzieś w necie i bardzo przypadł mi on do gustu. Szczególnie połączenie gorzkiej czekolady z egzotycznym owocem granatu bardzo mi się spodobało. 
W mojej wersji postanowiłam jednak zastąpić występujący tam krem mascaspone, moussem z białej czekolady z odrobiną koniaku. Pomyślałam, że w ten sposób deser nabierze głębszego...bardziej wyrafinowanego smaku :)
Oczywiście każdy może wypełniać swoje foremki czym tylko chce ale tę wersję polecam wam bardzo...to nie tylko rozkosz dla podniebienia...to może być rownież wyjątkowy sposób na przykład na wyznanie miłości ukochanemu... ;)
Read More

niedziela, 22 września 2013

Tarta gruszkowo - figowa

TUTAJ

Pieczenie ciast nie należy raczej do moich specialności. Przeważnie nigdy mi one nie wychodziły. Albo nie wyrosły, albo wyszedł zakalec, albo za suche lub za mokre...zawsze coś nie tak. Jednak jeszcze się nie zniechęcilam i postanowiłam spróbować znowu coś upichcić. Znalazłam przepis na piekne, puszyste i żółciutkie ciasto ze śliwkami. Naprawdę tak cudnie wyglądało na zdjęciu,że nie mogłam mu się oprzeć i postanowiłam podjąć kolejną próbę, tym bardziej ze autorka zapewniała, że to ciasto nie może się nie udać. Mnie może...i to bardzo, bo zamiast puszystego i na ok. 3,5 cm wysokiego ciasta śliwkowego, wyszedł płaski 0,5cm placek z powtykanymi połówkami śliwek. Beznadziejny!!
Ach...Szkoda gadać, sama już niewiem co robię nie tak :( 
Read More

środa, 18 września 2013

Łosoś w maśle ziołowym z pieczonymi ziemniaczkami


Dzisiaj uraczę was delikatnym i soczystym łososiem w ziołach, z dodatkiem białego wina, które wspaniale uwydatnia jego smak. 
Bardzo lubię ryby, jednak nie przyrządzam ich tak często, jakby się należało. Ryby są bardzo zdrowe, zawierają bowiem wiele cennych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są przede wszystkim bogate w kwasy Omega 3, które maja właściwości antynowotworowe. Posiadają również porządny zasób witamin, takich jak A, E i D, a także witaminy z grupy B. Ponadto, ryby wzmacniają odporność naszego organizmu. Zawierają także sporo pierwiastków takich jak magnez, jod, fosfor, wapń czy selen, a te znowu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Ryby mają naprawdę wiele cennych zalet, dlatego powinny zdecydowanie częściej gościć na naszych stołach.
Ten przepis został przetłumaczony z j.niemieckiego.
Read More

poniedziałek, 16 września 2013

Carrot & Coriander Soup czyli Zupa Marchewkowa z Kolendrą


Lubicie zupy? 
Ja bardzo...szczególnie w takie chłodne i deszczowe jesienne dni często mam ochotę wypełnić żołądek czymś ciepłym. Wy również? 
Jeśli tak to zapraszam was do wypróbowania bardzo pysznej zupki Carrot & Coriander Soup wg przepisu Jamiego Olivera. 
Przepis ten przesłała mi moja kuzynka z Anglii, która tę zupkę tak zachwalała, że ja również postanowiłam ją koniecznie wypróbować. I muszę jej przyznać w 100% rację. Zupka jest naprawdę baaardzooo baaardzooo smaczna :) 
Ewelinka, dzięki za inspirację no i oczywiście za przetłumaczenie :) 
Orginalną wersję znajdziecie ukrytą pod linkiem u góry, a trochę niżej wersja dla takich jak ja...trochę słabszych w języku Angielskim :)
Read More

piątek, 13 września 2013

Pieczona Pierś z indyka nadziewana suszonymi śliwkami


Przypomniało mi się niedawno, jak nasza kochana Pani Bożenka, na praktykach w restauracji "Bajka" uczyła mnie robić Schab pieczony ze śliwkami. Dokładnie pamiętam jakie to było pyszne jedzonko. Tak jakoś wyszło, że od tamtej pory, nigdy sama takiego mięsa nie piekłam. Tym razem nabrałam jednak takiej ochoty, że postanowiłam to zrobić. Tym bardziej, że wszystkie te wędliny tutaj już mi się przejadły, a do naszych pysznych Polskich nie nam zbyt często dostępu. Chyba że mama wyśle paczuszkę :) Oczywiście są również sklepy z Polską żywnością i wybór też świetny ale ceny, jak wiadomo dość wygórowane. A do tego, rzadko kiedy mam czas żeby się tam wybrać. 
I tak, będąc ostatnio na zakupach, zamiast na schab, trafiłam na piękną pierś z indyka i do tego w promocji. Chudsze i zdrowsze.  
Zapraszam :)
Read More

środa, 11 września 2013

Pierogi z leśnymi grzybami i kaszą gryczaną



Kobieta zmienną jest :) 


Dostałam wczoraj od mojej Véry piękne grzybki. Własnoręcznie przez nią uzbierane, oczyszczone, pokrojone...kocham ją za to...no ale nie tylko za to. Takiej przyjaciółki jak Ona życzę naprawdę każdemu :) 


No więc myślę sobie...mam tyle grzybków...z części zrobię pyszny sosik, a resztę obgotuję i zamrożę. Jak więc pomyślałam, tak zaczęłam... połowę  grzybków obgotowałam, a w międzyczasie pokroiłam sobie cebulkę, czosnek i podsmażyłam z resztą umytych i osuszonych grzybów na masełku. Mhmmm...zapach obłędny...uwielbiam go :) Odurzona tym aromatem sięgam sobie do szafki z przyprawami, a tu...
Read More

czwartek, 5 września 2013

Krem Bawarski z moussem czekoladowym i Giotto



Miały być dzisiaj Bezy z pysznym Kremem Bawarskim i owocami ale Ktoś... (nie bój się Mamuśka, nie wydam Cię) mi je zauroczył. Tak, tak...to możliwe,nawet jeśli dzielą nas tysiące kilometrów :) Chyba mi oddaje za te wszystkie ciasta, które gdy tylko luknęłam w piekarnik, odrazu padały albo dostawały zakalca :) Twierdzi,że jej zauraczam moimi oczętami :) Dlatego przeważnie jak Mama coś piecze,to wstęp do kuchni mam wzbroniony. Wtedy ciasta wychodzą jej piękne i smaczne :) 
No ale to nic.Deserek i tak będzie, tyle że bez BEZ ale za to z czekoladowym moussem i Giotto. 
Zapraszam...
Read More

wtorek, 3 września 2013

Danie pieczenio- podobne :)



Dzisiaj będzie danie trochę  inne :) 
Coś w stylu pieczeni z warzywkamki. Miała być zwykła pieczeń ale w trakcie przygotowania postanowiłam nie wzorować się na innych przepisach tylko zrobić po swojemu i trochę inaczej. Fajnie wyszło... Jak to leciało w jednej piosence?..."Ja się wcale nie chwale, ja  poprostu mam talent" :)) 
Baaardzooo wam polecam...
Read More

niedziela, 1 września 2013

Makaron zapiekany z cukinią, serem feta, mozarellą, orzeszkami pinii imigdałami :)


Wpadłam ostatnio na pomysł, żeby zrobić zapiekany makaron z serem feta. Podobny robiła niedawno moja przyjaciółka. Tyle że poszła trochę na łatwiznę , bo wzięła ten gotowy z torebek :)  Próbowałam...niepowiem, smakowałał nawet calkiem..całkiem, ale jak wiadomo, takie jedzonko całkowicie samemu wykonane (bez dodatków konserwantów i różnych innych dziwnych rzeczy), smakuje o niebo lepiej. I nawet Ona po spróbowaniu mojej zapiekanki była tego samego zdania. 
A więc oto i przepis. Łatwy i szybciutki w wykonaniu. Polecam:
Read More

Comments system

© Niezapomniane smaki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena